Srbiji odobreno 34,3 miliona evra u okviru Investicionog okvira za zapadni Balkan

28. maj 2013. |

Srbiji je odobreno 28 grantova vrednih 34,3 miliona evra za projekte, koji su stvorili uslove za dalje investicije i zajmove u iznosu 1,7 milijardi evra, izjavio je danas šef delegacije Evropske unije Vensan Dežer na konferenciji o rezultatima Investicionog okvira za Zapadni Balkan.

“Srbija je deo evropske porodice i mora da zauzme svoje mesto, a mi ovo radimo prvenstveno za građane Srbije”, rekao je Dežer, dodajući da je projekat započet pre četiri godine, kada su bili potrebni novi, kreativni mehanizmi za investicije u nove projekte.

Investicioni okvir je instrument koji doprinosi čvršćoj saradnji između zemalja regiona i pruža pomoć u oblastima energetike, transporta, životne sredine i infrastrukture, rekao je direktor Kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije Milan Pajević i naglasio da je okvir specifičan jer daje bespovratnu pomoć projektima manje vrednosti, koji treba da doprinesu efikasnijoj realizaciji kredita namenjenih kapitalnim projektima.

Srbija učestvuje u 6 regionalnih projekata u okviru inicijative Investicionog okvira za zapadni Balkan. Od osnivanja, krajem 2009. godine, ovim jedinstvenim instrumentom je obezbeđena podrška od 280 miliona evra bespovratnih sredstava za razvoj prioritetnih investicija širom Zapadnog Balkana, čija je procenjena vrednost 13 milijardi evra

Investicioni okvir za zapadni Balkan je zajednička inicijativa Evropske komisije, Razvojne banke Saveta Evrope, Evropske banke za obnovu i razvoj, Evropske investicione banke, kao i grupacije Svetske banke i KfW-a, u partnerstvu sa bilateralnim donatorima i vladama zemalja zapadnog Balkana. Ovaj okvir podržava društveno-ekonomski razvoj i proces pridruživanja i pristupanja zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, obezbeđujući finansijsku i tehničku pomoć strateškim investicijama u oblasti transporta, energetike, životne sredine, socijalnih sektora, razvoja privatnog sektora i energetske efikasnosti.

Kartu projekata finansiranih u okviru investicionog okvira za zapadni Balkan možete da pogledateovde.