Rezultati Investicionog okvira za zapadni Balkan u Srbiji biće predstavljeni u utorak

27. maj 2013. |

Kancelarija za evropske integracije Vlade Republike Srbije, u saradnji sa Delegacijom Evropske unije u Republici Srbiji, održaće 28. maja konferenciju na kojoj će biti predstavljeni rezultati Investicionog okvira za zapadni Balkan u Srbiji. Konferenciju će otvoriti direktor Kancelarije za evropske integracije Milan Pajević, Vensan Dežer ambasador Evropske unije u Republici Srbiji i predstavnik Investicionog okvira za zapadni Balkan Ingve Engstrom. Na konferenciji će govoriti i ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihailović i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Žarko Obradović.

Unutar Investicionog okvira za zapadni Balkan Republici Srbiji je do sada odobreno više od 34 miliona evra bespovratne pomoći za 23 projekta. Procenjena vrednost investicija za projekte u okviru WBIF inicijative u Srbiji iznosi više od 3,5 milijardi evra. Osim toga, Srbija učestvuje u 6 regionalnih projekata. Od osnivanja, krajem 2009. godine, ovim jedinstvenim instrumentom je obezbeđena podrška od 280 miliona evra bespovratnih sredstava za razvoj prioritetnih investicija širom Zapadnog Balkana, čija je procenjena vrednost 13 milijardi evra.

Investicioni okvir za zapadni Balkan je zajednička inicijativa Evropske komisije, Razvojne banke Saveta Evrope, Evropske banke za obnovu i razvoj, Evropske investicione banke, kao i grupacije Svetske banke i KfW-a, u partnerstvu sa bilateralnim donatorima i vladama zemalja zapadnog Balkana. Ovaj okvir podržava društveno-ekonomski razvoj i proces pridruživanja i pristupanja zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, obezbeđujući finansijsku i tehničku pomoć strateškim investicijama u oblasti transporta, energetike, životne sredine, socijalnih sektora, razvoja privatnog sektora i energetske efikasnosti. Više informacija na www.wbif.eu