Novi granični prelaz između Srbije i Mađarske

16. maj 2013. |

Juče je zvanično otvoren novi granični prelaz između Srbije i Mađarske, kod naselja Bački Vinogradi sa srpske i Ašothaloma sa mađarske strane. Ovaj granični prelaz bi u stvari trebalo da posluži i kao alternativna međudržavna saobraćajnica kako bi se rasteretili prelazi Horgoš i Kelebija, pogotovo u vreme sezonskih gužvi, tokom praznika i godišnjih odmora.

Prelaz je inače izgrađen kao zajednički mađarsko-srpski IPA projekat, a počeo je sa realizacijom 1 . juna 2010. godine. Ukupna vrednost tog IPA projekta bila je 1,3 miliona eura, u čemu je srpska strana učestvovala sa 450.000 eura, a donacije EU subile 382.000 eura.

Svečanom činu otvaranja graničnog prelaza prisustvovali su kopredsednici Zajedničke komisije za ekonomsku saradnju Srbije i Mađarske – minister poljoprivrede, šumarsrva i vodoprivredeGoran Knežević, državni sekretar u kabinetu premijera Mađarske Peter Sijart, kao i gradonačelnik Subotice Modest Dulić i predsednica lokalne skupštine Marija Soja.

U narednom periodu se očekuje i potpisivanje protokola o mešovitim patrolama uz zajedničku državnu granicu sa Mađarskom.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova ističu da je otvaranje novog graničnog prelaza od velike važnosti „kako bi se unapredio protok putnika i transit robe, kao i sveukupna uspešna bilateralna saradnja Srbije iMađarske i tako ispunili zajednički strateški ciljevi".

Inače, Bački Vinogradi I Ašothalom su zbog geografske blizine i porodičnih, prijateljskih i poslovnih veza imali dobru komunikaciju decenijama, a granica je u pojedinim, vanrednim prilikama bivala do sada privremeno otvarana.