Evropa otvoreno u Centru Beograda

14. maj 2013. |

Centralna proslava dana Starog kontinenta obeležena je 11. maja u centru Beograda u okviru manifestacije "Evropa otvoreno". Na stotine građana prestonice, ali i gradova Srbije došlo je u Dom omladine gde su ih čekali žongleri, mađioničari, političari, članovi diplomatskog kora,predstavnici institucija i nevladinog sektora, muzičari.

Posetioci su imali priliku da obiđu štandove u okviru Festivala kulture , obrazovanja i građanskog aktivizma, crtaju, pošalju poruku Evropi iz video kabine postavljene ispred ulaza, učestvuju u interaktivnom kvizu o Evropi, napune mobilne uređaje u okviru promocije projkta " Stawberry tree" - solarnog punjača koji je poneo nagradu EU kao tehnološka inovacija i konačno, uživaju u koncertu Ramba Amadeusa.

U okviru manifestacije promovisan je i "Tim Evropa", nezavisna mreža 19 eksperata specijalizovanih za teme vezane za EU.

Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer je, uručujući sertifikate članovima tima, rekao je da, nakon niz godina reformskih napora i rešavanja problema kao što su saradnja sa Haškim tribunalom i normalizacija odnosa Beograda i Prištine, sada postoji realistična mogućnost da se pregovori o članstvu u EU otvore u narednim sedmicama.

"Srbija je proteklih godina napravila suštinski progres i to nas dovodi do važnog momenta kada je Evropska komisija predložila da se Srbiji da datum početka pregovora o članstvu i sada treba da ubedimo zemlje članice da se slože da se odredi datum", rekao je Dežer.

Direktor Kancelarije za evrointegracije Milan Pajević je ovom prilikom rekao da treba nadoknaditi ono što je propušteno u poslednje dve i po decenije, i sada više pažnje posvetiti upoznavanju javnosti sa čitavim nizom tema vezanim za EU, unutrašnje reforme i modernizaciju.

"Suviše vremena potrošili smo na visoka politička pitanja koja su nas u javnom diskursu sprečila da se posvetimo svakodnevnim životnim pitanjima", rekao je Pajević, i dodao da sada treba uložiti više napora da te informacije dođu do što većeg broja građana, i tako se boriti protiv predrasuda i manipulacija kojima su građani bili izloženi.

Pajević se nada da će u Srbiji za nekoliko godina postojati desetine i stotine ekspertskih timova, i da će oni funkcionisati u svakoj lokalnoj zajednici.

Proslava Dana Evrope bio je i povod za organizovanje debate "Razgovarajmo o Evropi" koju su sa učenicima srednjih škola iz Smedereva, Apatina, Negotina, Leskovca, Kraljeva, Mladenovca i Smederevske Palanke, vodili ambassador EU Dežer i ministar prosvete nauke i tehnološkog razvoja Žarko Obradović.

Debata je završena odabirom pet škola čiji će učenici sa svojim profesorima pet dana boraviti u Briiselu i obići institucije EU.