Dan Evrope biće obležen mnogobrojnim manifestacijama širom Srbije

08. maj 2013. |

Dan Evrope - 9. maj, koji se proslavlja u znak sećanja na 1950. godinu kada je na predlog tadašnjeg ministra spoljnih poslova Francuske Roberta Šumana uspostavljena nadnacionalna organizacija za upravljanje industrijom uglja i čelika, preteča moderne Evropske unije, biće obeležen mnogobrojnim manifestacijama u Beogradu i drugim gradovima Srbije.

Kancelarija za evropske integracije Vlade Srbije u saradnji sa dečjim pozorištem „Čarapa“ i Dečijim kulturnim centrom Beograda, za najmlađe organizuje predstavu „I ja brinem o svojoj planeti“, koja će biti održana u Dečijem kulturnom centru, 9. Maja u 11 časova.

U Domu omladine biće održane različite manifestacije, poput crtanja o Evropi za najmlađe, debata za učenike srednjih škola s ambasadorom EU Vensanom Dežerom i ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Žarkom Obradovićem.

Tokom manifestacije biće održani Evropski filmski festival, izložba stripa i karikatura na temu "Srbija i EU", koncert Ramba Amadeusa, ali će građani moći da vide i programe finansirane sredstvima EU, kao i raznovrsno kulturno nasleđe zemalja članica EU.

Pored Beograđana, u izložbi stripa i karikatura imaće priliku da tokom maja uživaju i građani Leskovca i Sombora, dok će deo repertoara savremenog evropskog filma moći krajem maja da vide Novosađani i Nišlije.