EK preporučila da se otvore pregovori o pristupanju sa Srbijom

22. april 2013. |

Potpredsednik Vlade Republike Srbije za evropske integracije Suzana Grubješić izjavila je da današnja preporuka Evropske komisije (EK) da se otvore pregovori o pristupanju sa Srbijom predstavlja početak nepovratnog procesa koji će našu zemlju uvesti u veliku evropsku porodicu, uz čiju ćemo pomoć imati veće šanse da se ekonomski konsolidujemo i krenemo napred.

Grubješić je istakla da je Srbija, u izveštaju koji je danas usvojen, pohvaljena za ubrzano ispunjavanje svoje evropske agende, posebno u oblastima vladavine prava, reforme pravosuđa, borbe protiv korupcije, kao i za unapređenje ljudskih i manjinskih prava, poslovne klime i reformi iz oblasti ekonomije i regionalne saradnje.

Ona je ocenila da je naša zemlja institucionalno spremna da počne proces pregovora i navela da je pred nama velika obaveza i odgovornost da se u potpunosti okrenemo unutrašnjim reformama koje će stvoriti uređeno i pravednije društvo po meri običnog čoveka.

Prema njenim rečima, konačno je došlo vreme da se umesto evropskim uslovima bavimo evropskim standardima, a samo od nas zavisi koliko ćemo brzo ići.

Grubješić je poručila da nam, nakon decenije izneverenih očekivanja, preporuka za otpočinjanje pregovora omogućava da uđemo u ligu uređenih država – tamo gde Srbija pripada istorijski, kulturno i ekonomski.

Ovo je šansa, kako je navela, da od Srbije napravimo modernu državu 21. veka, i da umesto teme postanemo akter evropske politike.

Ona je ukazala na to da kroz pregovore dobijamo šansu da modernizujemo zemlju i omogućimo bolji životni standard svih građana, navodi se u saopštenju Kabineta potpredsednika Vlade

Izveštaj EK o napretku Srbije u ostvarivanju potrebnog stepena usklađenosti sa kriterijumima za članstvo i ključnim koracima preduzetim ka vidiljivom i održivom poboljšanju odnosa sa Kosovommožete da preuzmete ovde.