Uručeni ugovori u okviru Drugog poziva iz IPA programa prekogranične saradnje Bugarska- Srbija

26. april 2013. |

Kancelarija za evropske integracije Vlade Republike Srbije, u saradnji sa Zajedničkim tehničkim sekretarijatom IPA Programa prekogranične saradnje Bugarska-Srbija i Glavnom direkcijom „Upravljanje prekograničnom saradnjom“ Ministarstva regionalnog razvoja i javnih radova Republike Bugarske, organizovali su 25. aprila 2013. godine svečanu ceremoniju uručivanja ugovora u okviru Drugog poziva iz IPA programa prekogranične saradnje Bugarska- Srbija. Ceremoniju su otvorili Ognjen Mirić, zamenik direktora Kancelarije za evropske integracije Vlade Republike Srbije i Marija Duzova, direktor Glavnog direktorata za Upravljanje teritorijalnom saradnjom iz Ministarstva za regionalni razvoj i javne i radove Bugarske.

Nakon ceremonije održan je i seminar za obuku korisnika Programa koja se odnosi na implementaciju projekata i prati uputstva iz priručnika za implementaciju projekata (Project Implementation Manual).

Ceremonija je priređena povodom projekata koji će se finansirati u okviru drugog poziva IPA Programa prekogranične saradnje Bugarska-Srbija. U okviru druge grupe će biti uručeno 39 ugovora čija je ukupna vrednost 10 288 480,49evra. Prva grupa projekata je bila dodeljena 23. januara 2013. godine u Sofiji. U okviru prve grupe je uručeno 26 ugovora za zajedničke projekte čija je ukupna vrednost 7 326 412,87 evra.

Program prekogranične saradnje Bugarska-Srbija finansira Evropska unija iz fonda za pretpristupnu pomoć uz kofinansiranje iz nacionalnog budžeta Bugarske, a u Srbiji uz kofinansiranje samih korisnika. Dokument programiranja, koji su zajednički usaglasile dve države kroz široko partnerstvo sa nacionalnim, regionalnim i lokalnim zainteresovanim stranama Evropska komisija je odobrila 25. marta 2008. godine. Od tada, bila su objavljena dva Poziva i potpisan je 79 ugovor ukupne vrednosti 19, 1 miliona evra. Partneri iz obe države su doprineli razvoju i jačanju ekonomskog razvoja ove regije, zaštite životne sredine, obrazovanja, kulture, itd. Više na www.ipacbc-bgrs.eu