Unapređenje saradnje Srbije i Crne Gore u poslovima evropskih integracija

01. april 2005. |

Beograd, 1. april 2005. godine - Kancelarija za pridruživanje Evropskoj uniji Vlade Republike Srbije saopštila je da su predstavnici Kancelarije i Ministarstva za ekonomske odnose sa inostranstvom i evropske integracije Crne Gore razgovarali danas u Podgorici o unapređenju saradnje u poslovima evropskih integracija.

Unapređenje saradnje odnosi se na oblasti tehničkih propisa, standardizacije, intelektualne svojine, javnih nabavki, prevođenja pravnih tekovina EU, finansijske pomoći EU, kao i drugih pitanja od važnosti za brzu i kvalitetnu pripremu procesa pregovaranja i zaključivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.


Sastanak je bio posvećen razmatranju konkretnih inicijativa i donošenju zaključaka usmerenih ka razvoju modela dvostrukog koloseka, posebno onih koji će omogućiti da posle dobijanja očekivane pozitivne ocene Studije o izvodljivosti efikasno otpočne proces pregovaranja i zaključenja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, precizira se u saopštenju.


Na sastanku je dogovoreno i da bude nastavljena i intenzivirana saradnja između Ministarstva i Kancelarije, u cilju razmene iskustava, kao i da se o pokrenutim inicijativama pismeno informišu vlade država članica, kako bi se dalje razvijale aktivnosti koje će omogućiti ubrzanje procesa pridruživanja EU.