Novinarima uručene nagrade za najbolji prilog o evropskim integracijama

25. mart 2013. |

Sedam srpskih novinara primilo je danas nagrade za najbolje izveštavanje o procesu evrointegracija, a laureati su nagrađeni studijskom posetom Briselu, tokom koje će se sresti sa zvaničnicima Evropske komisije i Evropskog parlamenta, i kolegama novinarima koji izveštavaju iz sedista EU. Nagrada, koja je dodeljena sedmi put, danas je uručena Danijeli Pantić sa Televizije Prva, Irini Samopjan sa RTV Vojvodina, Milici Dimitrijević iz lista "Politika", Biljani Kuzmanović sa RTV Lav, Ivani Pavlović sa portala "Euroaktiv", Danijeli Lalović sa RTV Pančevo i Biljani Ðogić novinarki produkcijske kuće "Mreža".

Nagrade su uručili direktor vladine Kancelarije za evrointegracije Milan Pajević, šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer i predstavnik sponzora "Erste banke".

Pajević je nagrađenim novinarkama zahvalio na dopinosu izveštavanju javnosti o procesu evrointegracija i izrazio nadu da će nastaviti da to čine i u budućnosti.

"Biće nam potrebne u još širem obimu informacije o tom našem putu i nastojanjima. Želja nam je da se više koncentrišemo na ona pitanjima koja se više odnose na naše svakodnevne interese, a nazivamo ih sektorskim politikama", rekao je Pajević, naglasivši da je modernizacija institucija čvor onoga što u nastavku procesa evrointegracija Srbija treba da učini.



Sličnog je mišljenja i Dežer, koji je konstatovao da, nasuprot rastućem evroskepticizmu kod građana Srbije izazvanim emotivnim odgovorom na krizu u EU i dijalog sa Prištinom, među građanima ubedljivu većinu čine oni koji su svesni važnosti reformskih procesa i te reforme podržavaju.

Dežer je, čestitajući dobitnicama, kostatovao da je normalno da svaki građanin Srbije očekuje sadržajne informacije, a da je izazov novinara da proizvedu te informacije i pomognu građanima da razumeju proces evrointegracija.

Kako je istakao, i sami novinari treba da razvijaju shvatanje evropske tematike, da raspolažu sa više informacija i da imaju priliku da učestvuju na seminarima i odlaze na studijska putovanja.