Završen sastanak Unapređenog stalnog dijaloga u oblasti transporta, energetike, životne sredine i regionalnog razvoja

08. mart 2013. |

U Beogradu je danas završen dvodnevni sektorski sastanak Unapređenog stalnog dijaloga između Vlade Republike Srbije i Evropske komisije u oblasti transporta, energetike, životne sredine i regionalnog razvoja.

Predstavnici nadležnih institucija naše zemlje informisali su eksperte Evropske komisije o reformama u oblasti saobraćajne infrastrukture, pre svega o sprovođenjuAkcionog plana za drumsku i železničku infrastrukturu na Koridoru 10, kao i o realizovanju aktivnosti u vezi sa Osnovnom regionalnom saobraćajnom mrežom u Jugoistočnoj Evropi. Razgovaralo se i o transportnoj politici, o usklađivanju sa pravnim tekovinama EU u sektoru drumskog, železničkog i intermodalnog transporta, pre svega kada je reč o prevozu robe i putnika i bezbednosti na putevima, kao i o unutrašnjim vodnim putevima, o pomorskom i o vazdušnom saobraćaju. Posebno je bilo reči osprovođenju Sporazuma o uspostavljanju zajedničkog evropskog vazduhoplovnog područja i o usvajanju propisa u vezi sa „Jedinstvenim evropskim nebom“.

Stručnjaci Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine i drugih nadležnih institucija predstavili su Energetsku strategiju Srbijei reforme učinjene u skladu sa obavezama premaUgovoru o osnivanju Energetske zajednice. Bilo je reči o unutrašnjem tržišu nafte, gasa i električne energije i infrastrukturnim projektima u ovoj oblasti. Teme sastanka bile su i bezbednost snabdevanja, energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije i nuklearna bezbednost i zaštita od zračenja.

Evropska komisija obaveštena je i o napretkuostvarenom u pogledu uspostavljanja sistema za decentralizovano upravljanje IPA fondovima EU.

Važan deo skupa posvećen je aktuelnom razvoju u oblasti politike i zakonodavstva EU kada je reč o klimatskim promenama, odnosno o usaglašavanje saevropskim zakonodavstvom u ovoj oblasti kada je reč o mehanizamza monitoring tih promena, trgovini emisijama, kvalitetu goriva, emisiji CO2iz automobila, supstancama koje oštećuju ozonski omotač, fluorovanim gasovima, ali i drugim pitanjima u vezi sa međunarodnom i regionalnom saradnjom.U oblasti zaštite životne sredine teme je takođe bila usklađivanje propisa sa pravnim tekovinama EU u oblasti kvaliteta vazduha, upravljanja otpadom, kvaliteta voda, zaštiti prirode, inustrijskog zagađenja i upravljanja, hemikalija i buke.

Za sve teme o kojima je bilo reči razmatrani su, osim usklađivanja propisa, i finansijski planovi, odnosno strateško planiranje i investiranje sredstava kako iz nacionalnih fondova, tako i iz IPA pretpristupnih fondova EU koje Srbija koristi u ove svrhe.