Ekspertske misije Evropske komisije u Beogradu

04. mart 2013. |

U Beogradu od 4. do 8. marta 2013. godine boravi ekspertska misija Evropske komisije (EK) za oblast vladavine prava, koja će sa predstavnicima nadležnih državnih organa Republike Srbije razmotriti razvoj ključnih aspekata vladavine prava u našoj zemlji, sačiniti analizu postojećeg stanja i time otpočeti pripremu za analitički pregled zakonodavstva (skrining).

Eksperti EK će najpre sa predstavnicima Ministarstva pravde i državne uprave razgovarati o reformama u oblasti pravosuđa, uz osvrt na nezavisnost i efikasnost tog sistema, na krivični sistem i kaznenu politiku. Posebno značajna tema biće borba protiv korupcije, odosno politika sprečavanja i suzbijanja korupcije ali i predstavljanje konkretnih slučajevas s ciljem da se proceni stvarna efikasnost postojećeg sistema.

Borba protiv organizovanog kriminala i drugih ozbiljnih oblika kriminala, uključujući borbu protiv droga, trgovine ljudima i oružjem biće takođe veoma značajna tema ovih sastanaka,o kojima će članovi misije razgovarati sa predstavicima Ministarstva unutrašnjih poslova.

Posebna pažnja biće posvećena i stanju ekonomskih i socijalnih prava i politici borbe protiv diskriminacije, odnosno primena pravnog okvira u zaštiti osoba sa invaliditetom, osetljivih grupa i LGBT zajednice. Tema će biti i mere koje se preduzimaju s ciljemsprečavanja mučenja i nečovečnog ponašanja i ponižavajućeg postupanja, u skladu sa konvencijom Ujedinjenih nacija čiji je Srbija potpisnik.