Drobnjak: Ulazak Srbije u EU se ne dovodi u pitanje

25. februar 2013. |

Niko u Briselu ne dovodi u pitanje ulazak Srbije u Evropsku uniju (EU) i Hrvatska će nastaviti da joj pomaže na tom putu izjavio je danas u Beogradu bivši glavni pregovarač Hrvatske sa EU i ambasador te zemlje u EU Vladimir Drobnjak.

" Datum ćete sasvim sigurno dobiti, pre ili kasnije, i niko u Briselu ne sumnja da će jednoga dana i Srbija biti članica EU", kazao je Drobnjak novinarima posle javne debate o hrvatskim iskustvima na putu ka EU.

On je dodao da je put ka EU vrlo zahtevan, ali da na kraju ima veliku nagradu, dodajući da će Hrvatska i u godinama koje dolaze nastaviti da pomaže Srbiji na tom putu.

Drobnjak je ocenio i da je Srbija u prednosti u odnosu na Hrvatsku na početku njenih pregovora o članstvu, jer Beograd ima jasniju sliku o tome šta ga čeka, posebno o merama koje su neophodne za otvaranje i zatvaranje pregovora.

Pomoćnik hrvatskog ministra spoljnih i evropskih poslova Hrvoje Marušić rekao je da je Hrvatska zaista na strani Srbije i da Hrvatska želi evropsku Srbiju.

On je ocenio da predviđeni ulazak Hrvatske u članstvo EU, 1. jula, predstavlja i prvi korak čitavog regiona ka Evropskoj uniji.

"Hrvatski uspeh pokazuje da taj proces ide ka jednom ostvarivom cilju i biće više u prilici da pomogne svim njenim susedima, uključujući i Srbiju", kazao je Marušić.

Direktor Kancelarije za evropske integracije Vlade Srbije Milan Pajević zahvalio je kolegama iz Hrvatske na prenesenim znanjima i iskustvima o procesu priključivanja EU na radno-operativnom nivou, što će, kako je naveo, doprineti da proces priprema Srbije za pregovore o članstvu bio što temeljnije urađen.

On se složio sa Vladimirom Drobnjakom da Srbija u nekim aspektima u ovom trenutku jeste u boljoj poziciji nego Hrvatska, kada je ta zemlja bila na početku pregovora o članstvu u Uniji.

"Gospodin Drobnjak je upravo govorio da ta stvar u kojoj smo mi u prednosti jeste da znamo tačno šta nas čeka zahvaljući tome što znamo kroz šta je Hrvatska prolazila i kroz šta se sprema da prođe Crna Gora”, kazao je Pajević dodavši da je političko pitanje ono po čemu se, kako je rekao, Srbija razlikuje ne samo od Hrvatske, već i od ostalih zemalja u regionu.