Srbija i Evropska unija potpisale sporazum o tekstilu

31. mart 2005. |

BRISEL, 31. marta 2005 - Srbija i Evropska unija danas su u Briselu potpisale Sporazum o tekstilu, koji omogućava slobodnu razmenu i sveobuhvatnu saradnju u tom sektoru i daje izglede srpskoj tekstilnoj industriji da višestruko poveća izvoz u EU, prenosi agencija Beta.

Sporazum su potpisali srpski ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom Milan Parivodić, a u ime predsedavajućeg EU ambasador Luksemburga u EU Martina Šomer, kao i direktor za tekstil u Evropskoj komisiji Pol Vandoren.

Srpska skupština bi taj dokument, prema recima Parivodića, trebalo da ratifikuje po ubrzanom postupku, tako da stupi na snagu 1.juna ili 1. jula.

To je prvi sporazum koji je samo jedna od država članica državne zajednice Srbije i Crne Gore (SCG) potpisala s evropskom dvadesetpetoricom u okviru `dvostrukog koloseka` u pridruživanju EU.

Ministar Parivodić je izjavio da taj sporazum ima veliki ekonomski značaj jer `omogućava da Srbija u zemlje EU potpuno slobodno izvozi kompletan tekstil i tekstilne proizvode`, što je važno jer zbog višeg stepena obrade ti proizvodi imaju i višu cenu. Istakao je da sporazum ima možda i još veći politički značaj `jer je to prvi ugovor koji Srbija zaključuje s EU`.

Parivodić je podsetio da se 70 odsto izvoza srpskih tekstilnih proizvoda plasira na tršište EU, dok oko 60 odsto uvoza tekstila u Srbiju dolazi iz EU.

Uvoz tekstila iz EU u Srbiju je prošle godine dostigao je vrednost od oko 280 miliona dolara, kazao je Parivodić, izrazivši uverenje da će srpski izvoznici brzo moći da nakonade deficit u ovoj privrednoj oblasti.

Direktor za tekstil u Evrpskoj komisiji Pol Vandoren je ocenio da će potpisivanje sporazuma o tekstilu između EU i Srbije `značajno uticati na povećanje bilateralne trgovine u bliskoj budućnosti`.

Na pitanje da li Komisija smatra da su sada zakonskim merama i preuređenjem državnih službi otklonjene opasnosti da ponovo bude problema s utvrđivanjem porekla robe koja se iz Srbije izvozi u EU, on je odgovorio da je `sporazum tu veoma jasan`. `Sporazum sadrži niz odredbi koje garantuju da će se ova promena u režimu trgovine sprovesti glatko`, naglasio je Vandoren.