NPI za period od jula 2008. do 31. decembra 2012. ispunjen 88 odsto

13. februar 2013. |

Vlada Republike Srbije usvojila je na jučerašnjoj sednici konačni Izveštaj o sprovođenju Nacionalnog programa za integraciju u Evropsku uniju (NPI) za period od jula 2008. godine do 31. decembra 2012, prema kojem je ovaj četvorogodišnji plan usklađivanja domaćeg zakonodavstva sa pravnim normama EU ispunjen 88 odsto. Od ukupno planirana 1172 propisa - zakona i podzakonskih akata, usvojeno je 1030.
Prema rezultatima Izveštaja, koji je sačinila Kancelarija za evropske integracije, NPI je u odnosu na planirane obaveze za četvrto tromesečje 2012. godine, u celini, a uzimajući u obzir unapred izvršene obaveze, kao i obaveze zaostale iz ranijih perioda, ispunjen 51 odsto, odnosno od planirana 94 propisa usvojeno je 48.
Dobijanje statusa kandidata i predstojeće stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, između ostalog, ukazuju na potrebu donošenja novog dokumenta, Nacionalnog programa za usvajanje pravnih tekovina Evropske unije, koji će se primenjivati u sledećim koracima u procesu evropske integracije Srbije. Priprema tog dokumenta je završnoj fazi i na njegovoj izradi angažovana su sva tela Vlade nadležna za koordinaciju procesa pristupanja Evropskoj uniji.

Sa otpočinjanjem pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji, Nacionalni program će odražavati i rezultate procesa pregovora o članstvu i obuhvataće sve one zakonodavne aktivnosti i reformske procese koje je potrebno preduzeti radi ispunjavanja merila za otvaranje pregovora u svakom od 35 poglavlja, kao i za njihovo zatvaranje.

NPI za period jul 2008. decembar 2012. možete da preuzmete ovde.

Listu neispunjenih obaveza možete da preuzmete ovde.