Visoka podrška reformama neophodnim za ulazak u EU

31. januar 2013. |

Podrška evropskim integracijama u poslednjih šest meseci pala je za 8 %, tako da  sada EU integracije podržava 41% građana, ali istovremeno čak 66% građana podržava reforme koje su neophodne za ulazak u EU, dok 62% građana podržava rešavanje problema u odnosima Beograda i Prištine, pokazalo je najnovije  istraživanja o orijentaciji građana Srbije prema EU, sprovedeno u decembru 2012. godine.

Prilikom predstavljanja rezultata istraživanja, direktor Kancelarije za evropske integracije Milan Pajević napomenuo je da ovi podaci govore da su građani sa jedne strane osetljivi na sve što doživljavaju kao političke uslove za članstvo, kao što je rešavanje naših odnosa sa Prištinom, ali da sa druge strane visoko cene potrebu da se svakodnevni život reformiše na način koji podržavaju evropski propisi i praksa.

 „Treba reći i da podrška Evropskoj uniji pada i u zemljama članicama, najviše kao posledica ekonomske krize i nespremnosti građana EU da svojim novcem finansiraju posrnule ekonomije drugih članica, pa i taj aspekt treba imati u vidu kada posmatramo smanjenje podrške i kod naših građana“, naglasio je Pajević.

On je skrenuo pažnju na to da je istraživanje rađeno u nedelji posle oslobađajućih presuda Gotovini, Markaču i Haradinaju u Tribunalu u Hagu, odnosno neposredno posle početka sprovođenja odluke o otvaranju punktova na administrativnim prelazima Srbije i Kosova.

„Činjenica je međutim da 62% građana podržava rešavanje problema u odnosima sa Prištinom, i kaže da bi taj problem trebalo rešavati bez obzira na to što to od nas očekuje EU“, naglasio je direktor Kancelarije za evropske integracije.

Pajević je objasnio da kada je reč temama koje dominiraju svakodnevnim životima i očekivanjima građana, ohrabruje to  da ogromna većina (66%) podržava reforme  koje je neophodno sprovesti ne samo radi ulaska u EU, već pre svega zbog unapređenja života svih nas koji živimo u Srbiji.
„Ove reforme se odnose na praktično sve sfere svakodnevnog života: zaposlenje, školovanje dece, zdravstvenu zaštitu, uzgoj zdrave hrane, kupovinu jeftinije i kvalitetnije robe, borbu protiv zagađenja vazduha, efikasnu zaštitu pred sudovima, efikasnije ostvarivanje ljudskih prava, prava nas kao potrošača u odnosu sa trgovcima“, istakao je Milan Pajević

Direktor Kancelarije poručio je da će  Vlada Srbije,  prepoznajući podršku građana promenama ka boljem životu, nastaviti sa svim aktivnostima koje je otpočela, a koje vode smanjenju korupcije, jačanju ekonomije, većem privrednom rastu, stabilnim uslovima poslovanja.

„Građani i dalje EU vide najviše kao put ka boljoj budućnosti mladih, kao područje sa više mogućnosti za zapošljavanje i kao mogućnost da putuju gde žele, a to to su tradicionalno teme sa najvećom podrškom“, rekao je Pajević u izjavi o najnovijem istraživanju javnog mnjenja, koje možete da preuzmete ovde.