Odabrani najbolji medijski prilozi o procesu evropskih integracija Srbije za 2012. godinu

01. februar 2013. |

Kancelarija za evropske integracije Vlade Republike Srbije,  Delegacija Evropske unije u Srbiji i Erste Banka dodelili su nagrade na konkursu za najbolji medijski prilog o procesu evropskih integracija u Srbiji za 2012. novinarkama – Danijeli Pantić, Irini Samopjan, Milici Dimitrijević, Biljani Kuzmanović, Ivani Pavlović, Danijeli Lalović i Biljani Đogić.

Nagrada je studijska poseta Briselu, koja će biti realizovana na proleće, tokom koje će svaki od pobednika imati priliku da se susretne sa zvaničnicima Evropske komisije i Evropskog parlamenta, kao i sa kolegama novinarima koji izveštavaju iz sedišta EU. Vreme i mesto uručivanja nagrada biće saopšteni naknadno.

Dobitnica nagrade za najbolji televizijski izveštaj (TV stanice, nezavisne produkcije, agencije) je Danijela Pantić, TV Prva za reportažu o inkluziji, tj. o aktivnostima na projektu “EU Obrazovanje za sve”, emitovana u emisiji “Tačno u 1”. Pantić je odabrala veoma zanimljivu priču kojom je ilustrovala ovu važnu društvenu temu i na taj način je doprinela da se problem inkluzije uspešno približi gledaocima.

Nagradu za najbolji radijski izveštaj (radio stanice, nezavisne produkcije, agencije) dobila je Irina Samopjan, RTV Vojvodina za prilog o samozapošljavanju Roma. Kancelarija za inkluziju Roma, koju je Vlada Vojvodine osnovala pre pet godina, jedinstvena je u Evropi jer radi na poboljšanju životnih uslova te nacionalne zajednice, a Samopjan je doprinela da rezultati Kancelarije postanu vidljivi, kad je reč o njihovom obrazovanju i zapošljavanju. Pokrajina je u poslednje četiri godine pomogla osnivanje više od 50 zanatskih radnji i malih preduzeća, čiji su vlasnici Romi. U taj projekat je od prošle godine uključena i EU.

Za najbolji novinski izveštaj (dnevna i periodična štampa, agencije) nagrađena je Milica Dimitrijević, novinarka lista Politika za tekst Novi život Senjskog rudnika. Dimitrijević nam je živopisno prikazala pretvaranje ovog nekad stožera industrijalizacije, inače i mesta u kom je sniman čuveni film Petrijin venac, u Muzej ugljarstva, potkopa i radionice, koji su finansijski podržali Vlada Srbije i Evropska unija.

Za najbolji prilog u lokalnom mediju (TV, radio, štampani medij) dobitnica je Biljana Kuzmanović, novinarka RTV Lav iz Užica za prilog o atestiranom zavarivaču. Kuzmanović je novinarski vešto prikazala ovo, u evropskim razmerama, deficitarno zanimanje, naglašavajući njegov potencijal, a posebno ističući značaj razvoja preduzetništva. Takođe, u ovom prilogu su gledaoci mogli da vide kako žive oni koji se ovim zanimanjem bave u Nemačkoj i kakve su perspektive mladih koji uče ovaj zanat u školi u Užicu.

U kategriji najbolji prilog u oblasti malih i srednjih preduzeća nije bilo dobitnika. Žiri naglašava da je već ova, 2013. godina, prilika da mediji više pažnje posvete pitanjima ekonomije, preduzetništva i zapošljavanja, koja su ipak ključna za svakodnevni život građana.

Nagradu za najbolji rad objavljen na Internetu (stranica na društvenim mrežama – Fejsbuk i Tviter, interaktivni medijski sadržaj, kviz, aplikacije, igrica...) dobila je Ivana Pavlović, novinarka Euraktiva za tekst “Srpske koke u kavezima koje nisu po standardima EU”. Pavlović je jasno prepoznala proizvodnju jaja kao izvozni potencijal Srbije, posebno prema zemljama EU, a potom analitički temeljno obradila sve prepreke razvoju te industrije. Na taj način čitaocima je pružila poptun uvid u ovaj segment domaće poljoprivrede, ukazujući ne samo na probleme, već i na mogućnosti da se one, samostalno ili uz inostranu pomoć, prevaziđu.  

Najbolji studentski rad/prilog objavljen u štampanom ili elektronskom mediju, je prilog Danijele Lalović, apsolventa FPN na smeru novinarstvo i komunikologija. Lalović je dobila nagradu za prilog “Volonterizam i mladi u Srbiji”, objavljen na RTV Pančevo. Osim što se u prilogu pozabavila volonterima u Srbiji, Lalović je slušaocima prenela i evropska iskustva iz ovog domena.

Za najbolji prilog o projektu realizovanom u Srbiji koji je finasirala EU, nagradu je dobila Biljana Đogić, novinarka PG  Mreža, za prilog objavljen u emisiji “Evronet” pod nazivom “Unapređenje predškolskog vaspitanja u Srbiji”. Prilogom o deci iz okoline Zvornika koja po prvi put, uz pomoć projekta EU i angažovanja opštine, idu u obdaniše, Đogić je osvetlila jedan od problema koji je karakterističan za slabo naseljena i siromašnija područja u Srbiji. Đogić je zanimljivo ilustrovala na koji način EU fondovi mogu direktno da utiču na svakodnevicu građana.

Žiri koji je dodelio nagrade činili su Petar Jeremić iz Udruženja novinara Srbije, Vojislav Stevanović ispred Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Ivana Đurić iz Kancelarije za evropske integracije Vlade Republike Srbije, Mirjana Šakić iz Erste banke i Aleksandar Đorđević, predstavnik Delegacije Evropske unije u Srbiji.