Održan treći sastanak Odbora za sprovođenje PTS-a

30. januar 2013. |

U Beogradu je danas održan treći sastanak Odbora za sprovođenje Prelaznog trgovinskog sporazuma  između Vlade Srbije i Evropske komisije, na kojem su razmotreni svi aspekti njegove realizacije. Sastanku su predsedavali Milan Pajević, direktor Kancelarije za evropske integracije i Pjer Mirel, direktor Generalnog direktorata za proširenje u Evropskoj komisiji.

Dve strane su naglasile da je proces proširenja koristan kako za Srbiju tako i EU, na šta ukazuje porast trgovinske razmene i veće mogućnosti za poslovnu saranju, koje utiču na dodatni rast i zaposlenost, ali i na ubrzanje reformi, zbog čega ovi, ekonomski odnosi, postaju još važniji. Ocenjeno je da se Prelazni sporazum sprovodi na zadovoljavajućem nivou u protekle tri godine i da je pozitivno uticao na značajan rast srpskog izvoza u EU, koji je u 2010. godini iznosio 32,5 odsto, u 2011. Dodatnih 14,9 procenata i još 4,8 odsto tokom prvih jedanaest meseci 2012. godine. Na sastanku je posebno istaknuta potreba da se poboljša poslovno okruženje u našoj zemlji kako bi postalo još otvorenije za  investiranje, koje je pak nezaobilazno kao doprinos većem zapošljavanju. 

Evropska komisja je još jednom istakla posvećenost sa kojom podržava Srbiju u procesu pristupanja, uključujući i finansijsku. Naglašeno je da je od 2007. odobrena čak 131 milijarda dinara (1,2 milijarde evra) u ove svrhe. Od 2000. godine EU je zajedno sa državama članicama bila ubedljivo najveći donator sa udelom u iznosu od 75 odsto svih donacija koje je naša zemlja primila. Pored bespovratnih sredstava, Evropska investiciona banka i Evropska banka za obnovu i razvoj su Srbiji obezbedile 760 milijardi dinara (6,8 milijardi evra) zajma sa povoljnim kamatnim stopama za razvoj  infrastrukture i preduzetništva.

Zajednički je ocenjeno i da je Srbija potvrdila svoju snažnu posvećenost naporima da nastavi sa sprovođenjem Akcionog plana za sprovođenje preporuka iz Izveštaja EK o napretku iz 2012. godine. Komisija će, kako je istaknuto, pažljivo pratiti ostvareni napredak s ciljem da Evropski savet što je moguće pre donese odluku o otvaranju pregovora o pristupanju između Evropske unije i Srbije.