U Beogradu održan sastanak Unapređenog stalnog dijaloga

29. januar 2013. |

U Beogradu se danas, u Palati Srbija, održao sastanak Unapređenog stalnog dijaloga između predstavnika Vlade Srbije i Evropske komisije (EK), na kojem se razmatrao napredak koji je naša zemlja, u prethodnom periodu, postigla u oblasti političkih kriterijuma. Reč je, pre svega, o unapređenju demokratije i vladavine prava, ljudskih prava i zaštite manjina, zatim o regionalnim pitanjima i o ispunjavanju međunarodnih obaveza. Posebno je bilo reči o Akcionom planu za sprovođenje preporuka iz Godišnjeg izveštaja Evropske komisije o napretku reformi u Srbiji, ali i o pripremama Nacionalnog plana za usklađivanje sa pravnim tekovina EU za period 2013 -2017 godine, navodi se u zajedničkom saopštenju sa sastanka.

Sastanku su predsedavali Milan Pajević, direktor Kancelarije za evropske integracije Vlade Srbije i Pjer Mirel, direktor Generalnog direktorata za proširenje u Evropskoj komisiji.

Dve strane su se saglasile da ovi razgovori daju značajan doprinos predstojećem zajedničkom izveštaju Evropske komisije i Visokog predstavnika, koji će biti objavljen tokom aprila 2013, a očekuje se da će govoriti i o spremnosti Srbije da napravi novi korak u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Predstavnici Komisije su istakli da su ohrabreni predanošću Vlade Republike Srbije da sprovedi reforme, pre svega za dobrobit građana. Takođe, Komisija je pozdravila napredak koji je Srbija postigla u prethodnoj godini od konstituisanja nove vlade, od jula 2012. godine. Ocenjeno je da Vlada nastoji da započne pregovore o pristupanju u što kraćem roku i aktivno se priprema za postizanje ovog cilja. Sagovornici iz Evropske komisije naglasili su presudnu ulogu koju Narodna skupština od sada mora da ima u zakonodavnom procesu i u nadzoru izvršne vlasti.

Komisija je podržala i posvećenost Vlade da postigne bolje rezultate u reformi sudstva i borbi protiv korupcije. Ovo su presudne oblasti za napredak u procesu pristupanja Uniji i ključni prioriteti Srbije na tom putu.

Predstavnici Vlade su ukazali na pojačane napore u oblasti borbe protiv diskriminacije i inkluzije osetljivih grupa, kao i obezbeđivanje uspešnog sprovođenja njihovih prava. Komisija je ponovila zabrinutost zbog pretnji novinarima, zaštitnicima ljudskih prava i LGBT populaciji, kao i nedovoljne rezultate koje su dale istrage ovih krivičnih dela. Predstavnici EK su podsetili da se zaštita manjina, uključujući i Rome, pažljivo prati kroz integraciju Srbije u EU, i da propisi kojima se ova oblast reguliše treba da se potpuno i dosledno primeljuju širom Srbije. Predstavnici Vlade Srbije govorili su i o napretku u primeni Medijske strategije i o dosadašnjem radu na izradi nacrta zakona o javnom informisanju i elektronskim medijima, kao i o svoja očekivanjima da će rokovi, predviđeni Medijskom strategijom, biti ispunjeni.

Kada je reč o ključnom prioritetu a to je napredak ka vidljivom i održivom unapređenju odnosa sa Kosovom, Komisija je pohvalila konstruktivno učestvovanje Srbije u dijalogu između Beograda i Prištine koji je omogućila EU. Naglasila je i da treba da nastavimo da na isti način učestvujemo u regionalnoj saradnji i jačanju odnosa sa susednim državama.

Na kraju, predstavnici Vlade Srbije potvrdili su još jednom snažnu posvećenost naporima da nastave sa sprovođenjem Akcionog plana za sprovođenje preporuka iz Izveštaja EK o napretku iz 2012 i svih reformi koje su njime predviđene, kako bi naša zemlja što pre dobila datum za početak pregovora o pristupanju Evropskoj uniji.