Otvoren "Drugi dunavski finansijski dijalog"

24. januar 2013. |

Ovogodišnji Dunavski finansijski dijalogjuče je otvorila guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković i poručila da osnovni cilj manifestacije je podsticanje dijaloga i povezivanje predstavnika malih i srednjih preduzeća Dunavske regije sa potencijalnim finansijerima.

Obračajući se učesnicima konferencije, guverner Narodne banke Srbije je pozvala na zajedničko djelovanje i da u postojećim uslovima zajedničkim snagama mogu da učine mnogo više.

"Zajedničkim snagama 14 zemalja regiona utiče na petinu Evropske unije, zahvaljujući Dunavskoj konferenciji nismo više samo nemi posmatrači vremena već aktivni i angažovani činioci na realizaciji ovog dugoročnog projekta koji u godinama što dolazi treba da obezbedi svima u regionu da dobijemo šansu za pristojan posao i život", rekla je Tabaković i istakla da je za Srbiju posebano važno što je EU prepoznala značaj svih 14 podunavskih zemalja.

Predstavnici malih i srednjih preduzeća, njih više od 200, su imali priliku da potencijalnim investitorima predstave svoje projekte, a sa druge strane finansijske institucije da prepoznaju nove poslovne mogućnosti, zaključeno je prvog dana konferencije koja se održava u Biblioteci Narodne banke Srbije.

Pored zvaničnika i predstavnika vodećih finansijskih institucija, skupu koji se sutra završava prisustvuju predstavnici civilnog sektora i međunarodnih eksperata iz Dunavske regije.

Strategija Evropske unije za dunavski region je druga makroregionalna strategija EU koja obuhvata 14 država Dunavskog sliva - od Njemačke do Crnog mora i preko 115 miliona ljudi. Strategija je nastala na zajedničku inicijativu Evropske komisije i zemalja Dunavske regije, a njen osnovni cilj je podsticanje bolje integracije u regionu.