Ministarstvo poljoprivrede predstavilo tvining projekat

31. mart 2005. |

BEOGRAD, 31. marta 2005 - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije predstavilo je danas `tvining` (Twinning) projekat tehničke pomoći tom ministarstvu vredan tri miliona evra koji finansira Evropska unija

Ministarka Ivana Dulić-Marković istakla je da je to prvi partnerski projekat u oblasti poljoprivrede sa zemljama članicama EU, precizirajući da se radi o saradnji sa ministarstvima poljoprivrede Slovenije i Holandije.

Ona je rekla da je cilj projekta, koji če trajati 2,5 godina, razvoj institucija u okviru Mnistarstva poljoprivrede Srbije u skladu sa standardima EU, odnosno, pružanje osnovne podrške izgradnji kapaciteta u ministarstvu koje će onda kreirati zakone i agrarnu politiku i omogućiti da se ona zaista i primenjuju.

Potpredsednik Vlade Srbije Miroljub Labus rekao je da je `tvining` projekat u oblasti poljoprivrede prvo partnerstvo koje je ostvarila neka institucija u okviru vlada sa zemljama EU, istakavši da je to deo obimnog plana da do 2012. godine Srbija uđe u EU.

Labus je izrazio zadovoljstvo što je partnerstvo uspostavljeno sa Holandijom koja je veliki svetski izvoznik poljoprivrednih proizvoda i Slovenijom koja je na najbolji način prošla tranziciju ka modernoj poljoprivredi u odnosu na sve novoprimljene zemlje članice EU.

Šef Delegacije Evropske komisije u Beogradu Šosep Ljoveras rekao je da je `tvining` projekat u oblasti poljoprivrede značajan za Srbiju kao zemlju sa ogromnim potencijalom u toj oblasti.

On je naglasio da je od 1998. godine urađeno nekoliko stotina `tvining` projekata iz raznih oblasti i u raznim zemljama koje su se spremale za ulazak u EU.