Od prvog januara peta godina primene Prelaznog sporazuma o trgovini i trgovinskim pitanjima

28. decembar 2012. |

Srbija i Evropska unija, 1. januara 2013. godine ulaze u petu godinu primene Prelaznog sporazuma o trgovini i trgovinskim pitanjima (PTS).  Sporazumom, koji se primenjuje od 1. januara 2009. godine, predviđena je fazna liberalizacija uvoza robe iz EU u Srbiju  u roku od 6 godina i momentalna liberalizacija izvoza robe iz Srbije u EU. Srbija je bescarinski izvozila robu u EU i ranije, od 2001. godine na osnovu jednostrane odluke EU, a PTS je ovo pravo pretvorio u ugovornu obavezu EU i Srbije.

Sporazum nalaže da od 1. januara 2014. bude potpuno slobodan uvoz industrijskih proizvoda iz EU, kao i uvoz najvećeg dela poljoprivrednih proizvoda. Za određeni broj poljoprivrednih proizvoda, njih oko 20 odsto od ukupnog broja, i nakon tog datuma, sve do ulaska Srbije u EU, biće zadržan određeni nivo carinske zaštite: ad valorem, specifične i/ili sezonske carine. Ovakva zaštita domaće proizvodnje koju ima Srbija, zadržavanjem sezonskih carina za određeni broj proizvoda, po prvi put je sadržan u nekom od SSP koji je EU potpisala sa drugim državama zapadnog Balkana. Među proizvodima koji će biti zaštićeni carinom i posle 1. janaura 2014. godine, između ostalih, nalaze se i: paradajz, slatka paprika, grožđe sveže, jabuke, višnje, šljive, jagode, sve vrste mesa; klanični proizvodi od goveđeg, svinjskog, ovčijeg, kozjeg, konjskog mesa; mleko u prahu; jogurt nearomatizovani; maslac, sirevi; prirodan med;  krompir, salata, krastavci, kukuruz šećerac, suve šljive, pšenica, kukuruz, brašno, ulje od soje; kobasice i ostali pripremljeni proizvodi ili konzervisano meso, testenine, povrće pripremljeno ili konzervisano, džemovi, marmelade, voćni sokovi, vinsko sirće.
 
Carine se ne snižavaju ni u toku a ni nakon tranzicionog perioda od 6 godine za proizvode kao što su jestivo ulje od suncokreta, šećer i glikozni sirup, ostala fruktoza i fruktozni sirup, ostali šećer, uključujući invertni šećer, duvan, cigarete i duvan za pušenje i ostali prerađeni duvani.

Trgovina se liberalizuje i po osnovu drugih sporazuma o slobodnoj trgovini koje je Srbija zaključila, kao i po ovom sa EU, i to sa: državama CEFTA, Ruskom Federacijom, Belorusijom,  Kazahstanom, Turskom i državama EFTA.

Za uvoz iz država sa kojima Srbija nema sklopljene sporazume o slobodnoj trgovini, naplaćuje se pun iznos carine.

Podatke o primenjenoj visini carina po osnovu svih sporazuma o slobodnoj trgovini, o svim proizvodima za koje se carine za robu iz EU zadržavaju i nakon 1. januara 2013. godine i kasnije, moguće je naći u Aneksu III (v) i III (g), Prelaznog sporazuma o trgovini i trgovinskim pitanjima („Sl. glasnik RS“, br. 83/08), kao i u Uredbi o usklađivanju nomenklature Carinske tarife za 2013. godinu („Sl. glasnik RS“, br. 115/12).