Srbiji od EU 172 miliona evra za reforme

21. decembar 2012. |

Direktor Kancelarije za evropske integracije Milan Pajević i šef delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer potpisali su danas sporazum o pretpristupnoj pomoći EU (IPA) za 2012. godinu, vredan 172 miliona evra, koji će pomoći Srbiji da sprovede ključne reforme neophodne za članstvo u EU.

Pajević je na ceremoniji potpisivanja u Palati pravde rekao da da će Republika Srbija u narednoj godini za 13 projekata izdvojiti 27 miliona evra i da, zajedno sa IPA fondovima EU, ukupna suma iznosi 199 miliona evra.

Dežer je izjavio da je vladavina prava ključna za funkcionisanje demokratije u jednoj zemlji i da će ovaj sporazum doneti direktnu korist građanima Srbije.

On je podsetio da je EU najveći donator u Srbiji i da je od 2000. godine Unija uložila više od 2,4 milijarde evra.

Ministar pravde Nikola Selaković, koji je prisustvovao potpisivanju sporazuma, izjavio je da je nezavisnost pravosuđa u prethodnom periodu strahovito poljuljana i da je ovo jedinstvena prilika da se konačno krene ka stvaranju delotvornog, efikasnog i odgovornog pravosuđa.

"Činjenica da je EU namenila skoro 30 odsto sredstava pravosuđu i državnoj upravi pokazuje izuzetan značaj prestojećeg rada resornog ministarstva i Kancelarije za evrioopske integracije", ocenio je Selaković.

Sredstva će, između ostalog, biti namenjena jačanju vladavine prava, kroz poboljšanje efikasnosti pravosudnog sistema, sa posebnom podrškom sudstvu, tužilaštvu i policiji, za šta će biti izdvojeno 17 miliona evra, dok je za reformu javne uprave namenjeno 16 miliona evra.

Posle potpisivanja sporazuma, Dežer je predao tehničku i kompjutersku opremu Javnom tužilaštvu, u vrednosti od 2,3 miliona evra, što je deo donacije namenjene unapređenju efikasnosti tužilaštva kroz poboljšanje sistema za upravljanje slučajevima i statistikom.