Tri projekta podržana sa 3.5 miliona evra bespovratne pomoći

14. decembar 2012. |

U okviru VIII runde Investicionog okvira za Zapadni Balkan (Western Balkans Investment Framework - WBIF) tri projekta koje je predložila Republika Srbija, podržana su sa ukupno 3.5 miliona evra bespovratne pomoći. To su: program energetske efikasnosti u javnim zgradama (1.3 miliona evra), u čijem su fokusu zgrade od javnog značaja (naročito škole), tehnička pomoć za unapređenje zatvorskih objekata (0.7 miliona evra), koji je deo šireg projekta - "Modernizacija zatvorskih objekata" i projekat modernizacije postojeće pruge i izgradnje drugog koloseka na pruzi Beograd - Niš, deonica Stalać – Đunis (1.5 miliona evra).
Pored navedenih, podržan je i projekat regionalnog karaktera predložen od strane Bosne i Hercegovine sa kojim su se saglasile nadležne institucije Republike Srbije, a odnosi se na na izradu Master plana sliva reke Drine.
Evropski investicioni fond (European investment fund-EIF), zadužen je za koordinaciju Programa za razvoj preduzeća i inovacija (Western Balkan Enterprise Development and Innovation Facility - WB EDIF) koji promoviše nastanak i rast inovativnih i visoko potencijalnih preduzeća, kao i stvaranje regionalnog tržišta rizičnog kapitala. EDIF ima na raspolaganju 145 miliona evra osnivačkog kapitala obezbeđenog od strane EU, međunarodnih finansijskih institucija i bilateralnih donatora.
Više o ovom programu možete pronaći na http://www.wbif.eu/