Održan prvi sastanak Koordinacionog tela za pristupanje Srbije EU

21. novembar 2012. |

Na prvom sastanku Koordinacionog tela za pristupanje Evropskoj uniji u novom sazivu, koji je održan danas, ocenjeno je da je brži napredak u procesu evropskih integracija i otpočinjanje pregovora o članstvu u EU jedan od prioritetnih ciljeva Vlade Srbije.

Predsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić naložio je svim ministarstvima i nadležnim institucijama da u planiranom roku ispune preporuke Evropske komisije predviđene za ovu godinu u procesu evropskih integracija.

Koordinaciono telo je prihvatilo Akcioni plan za ispunjavanje preporuka Evropske komisije iz Godišnjeg izveštaja o napretku Republike Srbije u procesu evropskih integracija za 2012. godinu.

Zadatak Koordinacionog tela je da koordinira rad organa državne uprave u vezi sa pristupanjem Republike Srbije Evropskoj uniji. Ovo telo, takođe, razmatra i politička i strateška pitanja u vezi sa pristupanjem Srbije Evropskoj uniji, precizira ključne političke stavove koje će zauzeti Vlada i pomaže u rešavanju eventualnog definisanja podele nadležnosti između ministarstava u procesu evropskih integracija.
Planirano je da Vlada usvoji Akcioni plan pre sastanka Evropskog saveta u decembru ove godine kako bi se pokazala spremnost za ispunjavanje svih uslova za dobijanje datuma početka pregovora.
Vlada Srbije će o ispunjenosti ovog plana raspravljati u tri navrata - u aprilu, julu i septembru 2013. godine.