Nemačka odobrila pomoć Srbiji u iznosu od 81 milion evra

19. oktobar 2012. |

Nemačka odobrila pomoć Srbiji u iznosu od 81 milion evra

Beograd, 18. oktobar 2012. godine – Direktor Kancelarije za evropske integracije Vlade Republike Srbije Milan Pajević i načelnik Odseka za saradnju sa jugoistočnom Evropom i Kavkazom Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Savezne Republike Nemačke Leo Krojc potpisali su danas Protokol o razvojnoj saradnji u 2012. godini.

Pajević je na konferenciji za novinare, održanoj u Vladi Srbije nakon potpisivanja tog dokumenta, saopštio da je Nemačka ovim protokolom odobrila Srbiji 81 milion evra za projekte u oblasti energetike, infrastrukture, razvoja demokratije i unapređenja javne administracije.

On je napomenuo da je dosadašnja nemačka razvojna pomoć Srbiji, ne računajući najnovija odobrena sredstva, iznosila više od 1,2 milijarde evra.

Krojc je saopštio da je danas potpisani protokol kvalitetna osnova za nastavak saradnje sa novom Vladom Srbije.

Potpisivanju protokola prisustvovao je i ambasador SR Nemačke u Srbiji Hajnc Vilhelm, koji je naveo da je ta zemlja od 2000. godine najveći davalac razvojne pomoći Srbiji, a da je Srbija među deset najvećih primalaca nemačke pomoći.

Vilhelm je naglasio da je Nemačka veoma zainteresovana za to da Srbija što pre postane članica EU, i izrazio očekivanje da će joj danas odobrena sredstva pomoći na evropskom putu.