Delegacija Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Vlade Republike Srpske u poseti Kancelariji za evropske integracije

13. novembar 2012. |

Delegacija Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Vlade Republike Srpske od danas je u dvodnevnoj radnoj poseti Kancelariji za evropske integracije Vlade Srbije, sa ciljem da se upozna sa aktivnostima Kancelarije u procesu evropskih integracija, sa sistemom koordinacije tih poslova unutar vlade, kao i sa najvljenim novim procedurama programiranja pretpristupne pomoći Evropske unije.

Direktor Kancelarije za evropske integracije Vlade Srbije Milan Pajević upoznao je sagovornike sa tokom pripreme Akcionog plana za primenu preporuka iz Izveštaja Evropske komisije o napretku reformi u Srbiji, kao i sa izradom Nacionalnog programa za usvajanje pravnih tekovina, dokumentom koji će u narednom periodu biti mapa puta evropske integracije naše zemlje.

Ministar za za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Željka Cvijanović naglasila je potrebu jačanja regionalne saradnje i u ovoj oblasti, ističući da je ova poseta veoma dobra mogućnost za usavršavanje kardova koji rade u resoru evropskih integracija unutar ministarstva, kao i prilika da se razmene znanja i ojača svest o značaju integracije svih zemalja u regionu u Evropsku uniju.
Tokom dva dana stručnjaci dvaju institucija razgovaraće o iskustvima Srbije u koordinaciji praćenja i izveštavanja o procesu pristupanja EU, o sprovođenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kao i o usklađivanju sa pravnih tekovinama Unije. Posebno će biti reči o obuci državnih službenika o ovim pitanjima, o aktivnostima u sprovođenju Strategije komunikacije u procesu pristupanja ali i o uspostavljanju sistema za prevođenje propisa EU na srpski jezik.

Takođe, biće reči i o pripramama Kancelarije za sprovođenje programa IPA 2014-2020, o sektorskom pristupu programiranju te pomoći, kao i o programima prekogranične saradnje.