Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije biće objavljen u sredu

08. oktobar 2012. |

Od marta 2002. godine Komisija redovno izveštava Savet i Parlament o napretku zemalja regiona zapadnog Balkana. Osim 2011. godine, kada je Evropska komisija Mišljenjem o zahtevu za članstvu u EU ocenila napredak reformi u našoj zemlji, uobičajeni instrument za tu ocenu je Godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku.

Ovaj izveštaj o napretku u velikoj meri iz godine u godinu sledi istu strukturu. Izveštaj sadrži:

- sažet opis odnosa Srbije i Evropske unije;

- analizu stanja u Srbiji u pogledu političkih kriterijuma za članstvo;

- analizu stanja u Srbiji na osnovu ekonomskih kriterijuma za članstvo;

- ocenu sposobnosti Srbije da sprovodi evropske standarde, odnosno da postepeno usklađuje svoje zakonodavstvo i politiku sa pravnim tekovinama Evropske unije (acquis), u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju i prioritetima Evropskog partnerstva.

Ovogodišnjim izveštajem biće obuhvaćen period od sredine septembra 2011. godine do prve polovine oktobra 2012. godine. Napredak se meri na osnovu donetih odluka, usvojenog zakonodavstva i sprovedenih mera. Po pravilu, zakonodavstvo ili mere koji su u pripremi ili čekaju skupštinsko odobrenje ne uzimaju se u obzir. Ovakav pristup obezbeđuje ujednačen postupak u svim izveštajima i omogućava objektivno ocenjivanje.

Izveštaj se zasniva na informacijama koje je Komisija sakupila i analizirala. Pored toga, korišćeni su mnogi izvori, uključujući priloge Vlade Republike Srbije, država članica EU, izveštaje Evropskog parlamenta1 i informacije dobijene od raznih međunarodnih i nevladinih organizacija.

Komisija donosi detaljne zaključke u vezi sa Srbijom u zasebnom saopštenju o proširenju na osnovu tehničke analize koja je sadržana u ovom izveštaju. Na osnovu preporuka sadržanih u Izveštaju Komisije, Evropski savet (u decembru) usvaja zaključako konkretnom napretku, kao i uslovima koje zemlja kandidat mora da preduzme kako bi dalje napredovala ka članstvu u EU.

Podsećamo da je u martu 2012. Evropski savet doneo odluku da Srbiji dodeli status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.