Saradnja Francuske i Srbije u oblasti evropskih integracija

24. mart 2005. |

Beograd, 23. mart 2005. godine - Sekretar Kancelarije za pridruživanje EU Radmila Milivojević ocenila je danas da je pomoć koju Ambasada Francuske pruža Kancelariji, pre svega, u organizaciji obrazovnih i komunikacionih aktivnosti od izuzetnog značaja u trenutku kada naša zemlja očekuje pozitivnu ocenu Studije o izvodljiivosti o početku pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji.

Milivojević je na konferenciji za novinare, održanoj povodom promocije saradnje Francuske i Srbije u oblasti evropskih integracija, navela da je ova pomoć naročito važna imajući u vidu poslove koji predstoje u reformisanju celokupnog društvenog i ekonomskog poretka u skladu sa evropskim standardima, kao i u pripremi državne administracije za ovaj proces.


Ona je istakla da je Vlada Francuske omogućila štampanje 12 brošura namenjenih upoznavanju državnih službenika i šire javnosti sa procesom pridruživanja EU i to `Pravo konkurencije EU`, `Proces stabilizacije i pridruživanja`, `Upravljenje projektnim ciklusom`, `Proširena Evropa: Ekonomske promene i očekivanja`, `Dopunjeno izdanje Bukvara evropskih integracija`, `Regionalna politika EU`, `Uvod u pravo EU`, `Letak o Kancelariji za pridruživanje EU`, `Letak o procesu stabilizacije i pridruživanja` i `Evropsko partnerstvo`.


Sekretar Kancelarije za pridruživanje EU posebno je ukazala na to da su u saradnji francusko-srpskog foruma za prostorno planiranje i regionalne politike pripremljene i brošure `Šema kolektivnih usluga` i `Perspektiva prostornog razvoja`.


Prema njenim rečima, Vlada Francuske je kao vid pomoći Kancelariji za pridruživanje EU u periodu od 2003. do 2005. godine angažovala francuskog stručnjaka koji je svojim prisustvom značajno doprineo unapređenju kapaciteta Kancelarije i drugih organa Vlade Republike Srbije.


U školskoj 2004-2005. godini Vlada Francuske odobrila je 6 stipendija za specijalističke studije Evropskog prava koje sprovodi Univerzitet iz Nansija u saradnji sa Pravnim fakultetom u Beogradu, rekla je Milivojević, uz napomenu da je ovaj program od velikog značaja za unapređenje kapaciteta državne uprave Republike Srbije jer će po završetku studija stipendistima biti omogućeno zaposlenje u državnoj administraciji.


Ona je navela da je zajednički organizovana i obuka o EU za 50 državnih službenika sa sva tri nivoa državne zajednice, a u maju 2004. organizovan je i kurs o upravljanju projektnim ciklusom za zaposlene u državnoj upravi i predstavnike Privredne komore Srbije.


Imajući u vidu da je izrada i upravljanje projektima osnovni metod prilikom korišćenja sredstva EU, ova vrsta obuke prioritetna je s obzirom na to da u Srbiji ne postoji dovoljno iskustva u ovoj oblasti, ocenila je sekretar Kancelarije.


Milivojević je podsetila na to da je u decembru 2004. godine organizovano i trodnevno studijsko putovanje za poslanike u skupštinama Srbije, Crne Gore i državne zajednice, koji su boravili u parlamentu Republike Francuske i Evropskom parlamentu u Strazburu.


Ona je naglasila da će pozitivna ocena Studije o izvodljivosti za Srbiju i Crnu Goru predstavljati početak ozbiljnih, sveobuhvatnih priprema za taj proces i precizirala da to podrazumeva organizovanje pregovaračkih timova, organizovanje grupa za razgovore o pojedinim poglavljima Studije, nastavak procesa harmonizacije nacionalnog zakonodavstva sa evropskim.


Pozitivna ocena Studije o izvodljivosti samo označava trenutak u kojem su vrata otvorena za početak izuzetno ozbiljnog rada, ukazala je Milivojević i izrazila uverenje da će Studija dobiti 12. aprila pozitivnu ocenu od Brisela.


Ambasador Francuske u Srbiji i Crnoj Gori Ig Perne napomenuo je da će Francuska podržati SCG na teškom i dugotrajnom putu približavanja Uniji.


Perne je takođe izrazio nadu u pozitivan ishod ocene Studije o izvodljivosti, ali je i naglasio da strategija Beograda, bez obzira na to kakva će ocena biti, treba da ostane ista - približavanje EU.