Održana Treća nacionalna konferencija o prekograničnoj saradnji

26. septembar 2012. |

Potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Suzana Grubješić izjavila je
danas da programi prekogranične saradnje imaju veliki značaj za građane i lokalne institucije u pograničnim oblastima  i da se često zanemaruje doprinos pojedinca procesu evropskih integracija. 

Grubješić je na Trećoj nacionalnoj konferenciji o prekograničnoj saradnji istakla da su koristi od prekogranične saradnje brojne, pri čemu je navela realizaciju projekata pomoći malim i srednjim preduzećima i seoskom turizmu, borbe protiv poplava i uspostavljanja HASAP standarda.

„Ukoliko se pokažemo uspešni u povezivanju građana, opštinskih samouprava i regiona, ukidanje granica biće samo simboličan čin” , rekla je Grubješić i dodala da je Evropska unija (EU) najveći donator Srbije i da je od 2000. godine do danas u Srbiju uputila 2,5 milijardi evra, ne računajući bilateralnu pomoć država članica.

Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer istakao je da programi prekogranične saradnje počivanju na dve vrednosti, uspostavljanje mira i stabilnosti i jačanje prosperiteta i ekonomskog razvoja jednog kraja.

Dežer je rekao, da u periodu kada se u Uniji pravi novi budžetski ciklus od 2014 - 2020. godine, u situaciji kada je sve manje novca, važno je braniti ove programe, njihovu važnost i uticaj na svakodnevni život građana.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije Milan Pajević istako je da se u Srbiji trenutno sprovodi osam programa prekogranične saradnje, a da će do kraja godine biti finansirano oko 500 projekata na teritoriji cele zemlje.

Pajević je podsetio da je Srbija u ovom programu EU počela da učestvuje 2004. godine, a sredstva su obezbeđivana iz KARDS programa, dok se od 2007. godine ovi program finansiraju iz instrumenta predpristupne pomoći (IPA).

“Koliko je interesovanje za ove programe,  pokazuju podaci da je iz KARDS programa finansirano 174 projekta od 856 prijavljenih, a iz IPA se sprovodi osam programa, od više od 2.400 prijavljenih”,  naveo je Pajević.