Novinari iz Srbije u studijskoj poseti Hrvatskoj

24. septembar 2012. |

Grupa od 10 novinara iz najuglednijih medijskih kuća u Srbiji ( „Dnevnik Vojvodina Pres“,”Blic”, „Press“, „Kurir“, „Radio televizija Srbije“, “Politika“, nedeljnik „Novi magazin“, “Beta-Euroativ”, „Međunarodni Radio Srbija“ ), posetila je 20. i 21. septembra Zagreb. Studijsku posetu organizovala je Kancelarija za evropske integracije Vlade Srbije i program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) iz Srbije i Hrtvatske, u okviru projekta „Informisanje o evropskim vrednostima“, koji finansira Vlada Velike Britanije.

Osnovni cilj ove posete bio je upoznavanje novinara iz Srbije sa hrvatskim iskustvima u pregovorima sa EU, izazovima i preprekama sa kojima Hrvatska do sada suočavala na putu ka EU, radi unapređenje kvaliteta medijskog izvještavanja o vladavini prava i pregovorima sa EU.

Tokom dvodnevnog boravka u Zagrebu, novinari su se sastali sa Nacionalnim većem za praćenje sprovođenja Strategije za suzbijanje korupcije pri Hrvatskom saboru, saborskim Odborom za informiranje, informatizaciju i medije, Samostalnim sektorom za suzbijanje korupcije pri Ministarstvu pravosuđa, nevladinom organizacijom Transparancy Internationalom Hrvatska, a posetili su i Hrvatsku radio-televiziju (HRT), gde su novinari dve zemlje razmenili iskustva o praćenju spoljnopolitičkih događaja i temama vezanim za evro integracije.

Studijska poseta deo je širih nastojanja da se poboljša razumevanje evropskih integracija u srpskoj javnosti i unapredi komunikacija novoizabrane vlade po pitanjima EU.