Milan Pajević, novi direktor Kancelarije za evropske integracije

09. avgust 2012. |

Vlada Republike Srbije imenovala je na današnjoj sednici Milana Pajevića za novog direktora Kancelarije za evropske integracije. Dosadašnja direktorka Kancelarije dr Milica Delević ranije je podnela ostavku na tu funkciju.

Milan Pajević rođen je u Beogradu 1965. godine, gde je posle završene osnovne i srednje škole diplomirao na Odseku za međunarodne odnose Fakulteta političkih nauka, 1989. godine.

Duboko se ne slažući sa destruktivnom politikom srpskog rukovodstva krajem osamdesetih i početkom devedestih, odustao je od namere da se angažuje u zvaničnoj spoljnoj politici i posvetio se para-diplomatskom delovanju.

Posle dvoipogodišnjeg boravka u inostranstvu (1991-1993) i rada u privatnom sektoru (Zepter International), zapošljava se u novoosnovanoj izdavačkoj kući“Vreme knjige”, koja 1996. prerasta u IK “Stubovi kulture”.Među osnivačima je Evropskog pokreta u Srbiji 1992. godine, a od 1994. do 2000. potpredsednik te organizacije zadužen za međunarodnu saradnju.

Jedan je od osnivača i udruženja građana G17 PLUS 1999. godine, gde obavlja poslove isključivo vezane za međunarodnu saradnju.

Od promena 2000. bio je savetnik za spoljnu politiku potpredsednika Savezne, a od 2004. Vlade Srbije Miroljuba Labusa, kao i Nacionalni koordinator Pakta stabilnosti i ambasador u SMIP. Ostavku na zvanje ambasadora i zahtev za prekid radnog odnosa u SMIP i Vladi podneo je juna 2004. Od tada do avgusta 2006. je bio zaposlen u G17 Institutu.

Jedan je od osnivača Centra za međunarodne i bezbednosne poslove (ISACfond) 2006. godine. Nalazi se na mestu predsedavajućeg Međunarodnog savetodavnog odbora ISACfonda.