Prilikom posete komesara Hana potpisan sporazum vredan 19,5 miliona evra

02. jul 2012. |

Evropski komesar za regionalnu politiku Johanes Han, kojije u petak boravio u Srbiji povodom obeležavanja Međunarodnog dana Dunava, izjavio je da od nove Vlade Srbije očekuje podršku sprovođenju Dunavske strategije i bolju brigu o toj reci.

"Neophodan je usklađen pristup aktivnostima u više oblasti, a cilj je i da se do 2020. poveća teretni transport na Dunavu za 20 odsto", rekao je Han novinarima tokom plovidbe od Beograda do Viminacijuma, kod Kostolca.

Tom prilikom šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer i direktor Austrijske razvojne agencije Brigit Opinger potpisali su sporazum o ulaganju 19,5 miliona evra u podunavske opštine u Srbiji.

Tim novcem biće finansirano uređenje vodosnabdevanja u Velikom Gradištu, ukupne vrednost šet miliona evra, revitalizovana Golubačka tvrđava, sa idejom da se izmesti saobraćajna trasa koja sada prolazi kroz tvrđavu i da se napravi oblilazica i tunel.

Takođe, tri miliona evra će biti izdvojeo za Finansiranje projekata opština u Srbiji, koje se nalaze na Dunavu.

Evropska unija će iz IPA Fondova za te svrhe izdvojiti 18,5 miliona evra, dok će Austrijska razvojna agencija obezbediti još milion evra.

Dežer je rekao da je cilj ovog sporazuma podsticanje energije i privredne aktivnosti u opštinama na Dunavu, navodeći da kraj oko Golupca i Velikog Gadišta nije periferija Srbije i da može da postane glavna osovina saobraćaja na Dunavu.

Opinger je istakla da je Dunav za Austrijance veoma važan i da on ne deli ljude već ih spaja i da zato Agencija veruje u važnost tih projekata.

Realizacija projekata bi trebalo da počne početkom jula, a rok za završetak je 36 meseci.

Na konferenciji za novinare održanoj na brodu kojim su Han i njegovi domaćini plovili do Viminacijuma, direktorKancelarije Vlade Srbije za evropske integracijei nacionalni koordinator za Dunavsku strategiju Milica Delevića naglasila je da je za Srbiju Dunavska strategija izuzetno značajna.

"Za nas je bitno da je EU prepoznala potrebu da u ovu strategiju uključi i one zemlje koje nisu članice Unije", rekla je Delevićeva .

Ona je kazala da učešće u sprovođenju Dunavske strategije Srbiji pruža velike razvojne mogućno, naglasivši da će Srbijasredstvimakoja su joj potpisivanjem sporazuma stavljena na raspolaganje, između ostalog, moći da finansira projekat vodosnabdevanja u Velikom Gradištu i revitalizaciju tvrđave u Golupcu. Ona je podsetila i da je dosada u okviru Dunavske strategije realizovan projekat rekonstrukcije Žeželjevog mosta u Novom Sadu vredan 45 miliona evra.

Han je posetu Srbiji započeo upravo posetom Novom Sadu gde je obišao Park nauke i tehnologije pri novosadskom univerzitetu i novi Žeželjev most.