Privrednicima kandidatura otključala fondove

06. april 2012. |

Na jučerašnjoj sednici Skupštine Pegionalne privredne komore (RPK) Niš, kojom je predsedavao Dragan Kostić, direktor firme “Slobodna zona Pirot”, direktor Kancelarije za evropske integracije Milica Delević. je članovima Skupštine govorila o temi “Odnosi Srbije i EU i njihova perspektiva u 2012. godini”.

“Napredovanje Srbije ka članstvu u EU otvara brojne mogućnosti u oblasti trgovine, investicija, razvojne pomoći i podsticanja mnogih drugih aktivnosti”, istakla je Delević.

Prema njenim rečima status kandidata predstavlja potvrdu izvedenih reform i veću obaveznost da se takvim putem mora nastaviti.

“EU na tom putu pruža tehničku i finansijsku pomoć, otvara mogućnost sticanja većih sredstava, koja su već na nivou 200 miliona godišnje”, objasnila je direktor Kancelarije za evropske integracije.

Predsednik RPK NIŠ Aleksandar Mitić, naglasio je da je ova privredna komora tokom prošle godine pokrenula sedam projekata, koji su podržani od strane EU, a od kojih je tri već završeno, dok je realizacija ostalih u toku.

“Naše aktivnosti su s jedne strane usmerene ka širenju uticaja na prilagođavanje zakonske regulative realnim potrebama privrede, a s druge na konkretno organizovanje treninga, obuka i svih drugih oblika edukacije članstva za jačanje veština. To je izuzetno važno kako bi naši privrednici bili konkurentni i spremni za kompetentno konkurisanje za sredstva kod domaćih i stranih fondova, pogotovu onda kada su sa kandidaturom za članstvo u EU, mnogi evropski fondovi postal dostupni našim privrednicima”, objasnio je Mitić.

Dragan Kostić je izrazio zadovoljstvo što su na jučerašnjoj sednici članovi komore imali priliku da razjasne sve dileme vezane za mogućnost novog pozicioniranja na tržištu EU i najavio konkurisanje za IPA 3 fond EU, čija su sredstva namenjena za infrastrukturu.