Održan sastanak Stručne grupe Koordinacionog tela za proces pristupanja EU

05. april 2012. |

Na jučerašnjem sastanku Stručne grupe Koordinacionog tela za proces pristupanja EU u Palati Srbija, predsednik Republike Srbije Boris Tadić izjavio je da Vlada Srbije i političke stranke, pojedinci i nosioci državnih funkcija imaju zadatak da obezbede stabilan politički ambijent koji pospešuje pregovore, a ne ambijent koji uvodi u konflikte u regionu i konfliktne procese sa EU.

„Naše društvo je bilo konfliktno, bremenito sukobima, pretnjama i nasiljem. Mi danas nismo društvo konfliktnog potencijala i to je suštinsko dostignuće reformi Kancelarije za evropske integracije, koju je vodila Milica Delević“, rekao je predsednik Srbije.

Direktor Kancelarije za evropske integracije Milica Delević naglasila je da Srbija već ima formiranu strukturu za pregovore o članstvu u EU, što je učinjeno već posle potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju 2008. godine.

Delević je ponovila da je Nacionalni program integracije Srbije u EU u protekle četiri godine ispunjen 80 odsto, a na nivou zakona 89 odsto.

Generalni direktor Generalnog direktorata za proširenje i susedsku politiku Evropske komisije Stefano Sanino ukazao je na to da će za otvaranje pristupnih pregovora Srbije i EU biti neophodno da Srbija nastavi reforme i unapredi odnose sa Prištinom.

Prema njegovim rečima, potrebni su dalji napori ka vidljivom i održivom poboljšanju odnosa sa Prištinom.

Sanino je istakao da je dodeljivanje statusa kandidata za članstvo u EU važan korak u pridruživanju Srbije, ali i dodao da još u mnogim oblastima treba dalje raditi, pri čemu je posebno naveo reformu državne administracije i završetak reforme sudstva.

On je ocenio da je dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU vrlo važan politički signal zahvaljujući kome Srbija ulazi u novu fazu integracija i poručio da će u toj fazi Srbija imati podršku evropskih institucija.

Sanino je posebno istakao ekonomske koristi pridruživanja i kandidature za članstvo u EU, pre svega kao podsticaj investicijama i otvaranju radnih mesta.

Status kandidata, kako je dodao, omogućiće Srbiji da prisustvuje nekim sastancima tela EU, uključujući i sastanku ministara finansija i ekonomije 15. maja.

Na sastanku Stručne grupe Koordinacionog tela za proces pristupanja EU predstavljena su dosadašnja iskustva i analize predstojećih aktivnosti u pristupanju Uniji sa ciljem da se Srbija što pre pripremi za pregovore o ulasku u EU.

Nakon sastanka, u organizaciji Beogradskog fonda za političku izuzetnost, Evropskog pokreta u Srbiji i Kancelarije za evropske integracije, održan je i okrugli sto "Pregovori za pristupanje Srbije EU - prilika za učešće u promenama".