Finansijska podrška rehabilitaciji kulturnog nasleđa

23. mart 2012. |

Nacionalni IPA koordinator (NIPAK) je 20. marta 2012. godine dao saglasnost na odluku Evropske komisije o pružanju finansijske podrške pripremnim merama / aktivnostima usmerenim ka rehabilitaciji kulturnog nasleđa u konfliktnim oblastima Zapadnog Balkana.

Finansijska podrška pomenutim merama ima regionalnu dimenziju i biće usmerena ka projektima i inicijativama koje imaju za cilj restauraciju kulturnih i verskih objekata (crkava, džamija, biblioteka, muzeja, spomenika, itd.), oštećenih ili uništenih u ratu. Prioritet imaju projekti koji, između ostalog, doprinose i izgradnji međusobnog poverenja kroz uključivanje raznih etničkih i verskih grupa u zajedničke projekte.

Intervencija je nastavak prethodnih projekata u ovoj oblasti iz 2009. i 2010. godine. U saradnji sa EU i Savetom Evrope, Sekretarijat za ovu inicijativu je uspostavljen u okviru Regionalnog Saveta za saradnju (Radna grupa za kulturu i društvo), i najverovatnije će koordinisati aktivnosti vezanim za raspisivanje i sprovođenje poziva za predloge projekata, tipa pripremnih studija, idejnih rešenja i slično za rekonstrukciju objekata kulturnog nasleđa.