Donatorski koordinacioni sastanak u oblasti rodne ravnopravnosti

15. mart 2012. |

Uprava za rodnu ravnopravnost u saradnji sa Švedskom agencijom za međunarodnu saradnju, organizovala je juče petnaesti po redu donatorski koordinacioni sastanak – Sinergija (Grupa za sinergiju u rodnoj ravnopravnosti).

Sastanaku su prisustvovali predstavnici Uprave za rodnu ravnopravnost kao i razvojnih partnera i međunarodnih organizacija aktivnih u pružanju podrške aktivnostima usmerenim na pitanja rodne ravnopravnosti. Sastanak je, između ostalog, imao za cilj da pokrene i diskusiju vezanu za revidiranje postojećeg dokumenta koji opisuje ciljeve Grupe za sinergiju u rodnoj ravnopravnosti, osnovne zadatke i tematske oblasti kojima će se Grupa baviti, tzv. "Terms of Reference for the Serbian Gender Equality Synergy Group". Grupa je zamišljena kao neformalni forum čiji je osnovni zadatak da omogući stalni dijalog, diskusuje i razmene iskustva između predstavnika Vlade, razvojnih partnera i međunarodnih organizacija u oblasti rodne ravnopravnosti.

Na sastanku je, takođe, predstavljen i akcioni plan za sprovođenje Nacionalne strategije za poboljšanje položaja žena i unapređivanje rodne ravnopravnosti (2010-2015.). Redefinisani opšti cilj Grupe je da olakša napore i reformske procese u oblasti rodne ravnopravnosti, kao i da ojača rezultate sektora obezbeđivanjem prostora za diskusiju i dijalog vezan za programe i prema rezultatima orijentisane politike, između ključnih zainteresovanih institucija.