Novi sajt Evropske komisije za građane i poslovnu zajednicu

08. mart 2005. |

BRISEL, 7. marta 2005 - Evropska komisija je pokrenula novi sajt pod nazivom «Your Europe» (Vaša Evropa) na kojem će građani i poslovni ljudi moć da dobiju osnovne podatke o uslovima poslovanja u državama-članicama Evropske unije, njihovim poreskim sistemima, izvorima finansiranja.

Evropski komesar zadužen za preduzetništvo Ginter Ferhojgen (Guenter Verheugen) izjavio je da će novi sajt olakšati veze sa preduzećima i smanjiti administrativne teškoće.

Sajt nudi spisak prava građana u okviru evropskog pravosuđa, uključujući slobodu kretanja i pravo na posao u bilo kojoj državi-članici Evropske unije (EU). Putem sajta, moguće je podneti žalbu protiv pojedinih vlada EU zbog nepoštovanje propisa.

Za poslovne ljude sajt nudi podatke o poreskoj stopi u zemljama EU, kao i proceduru za osnivanje firme, kao i podatke o socijalnom osiguranju za zaposlene.

Evropska komisija je pokrenula sajt kako bi se olakašale administrativne procedure za poslovne ljude koji žele da registruju svoju firmu u EU. Nedavno istraživanje Evrobarometra pokazalo je kako su birokratska opterećenja i komplikovani postupci druga najčešća prepreka pokretanju posla u Uniji, posebno onima koji nisu precizno upoznati s propisima i administrativnim postupcima koji se primenjuju u različitim državama EU.

Sajt je dostupan na jezicima koji se koriste u EU.

Više o tome:

Evropska komisija: «YourEurope»

Evropska komisija RAPID:

- Making life easier for business: Commission launches “Your Europe” internet portal;

- “Your Europe” Portal: First step to EU wide E-government