Evropske reforme unapređuju život građana Srbije

05. mart 2012. |

Predsednik Vlade Republike Srbije Mirko Cvetković izjavio je u petak, 2. Februara 2012.na sednici Saveta za evropske integracije da je za Srbiju dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU veliki podsticaj da nastavi put evropskih integracija, imajući u vidu da to menja život građana nabolje.

Cvetković, koji je predsedavao pomenutoj sednici, naveo je da reforme koje su bile neophodne za dobijanje statusa kandidata nisu bile lake, ali da su unapredile Srbiju i donele korist građanima.

On je istakao da iza dobijanja statusa kandidata stoji veliki zajednički rad Vlade, Skupštine Srbije, velikog broja organizacija, civilnog društva, ali i svih građana Srbije.

Cvetković je naveo da su srpski privrednici uštedeli milijardu i po evra zahvaljujući tome što nisu morali da plate carine nakon početka primene Prelaznog trgovinskog sporazuma, dok građani štede 200 miliona evra godišnje, zahvaljujući ukidanju viza.

Približavanje EU značajno je i za privlačenje stranih investicija, saopštio je predsednik Vlade i napomenuo da je zahvaljujući njima u 2011. godini otvoreno 25.000 radnih mesta.

U julu 2008. godine, kako je istakao, Srbija nije imala nikakav ugovorni odnos sa EU, dok je danas kandidat za članstvo u EU.

Cvetković je naveo da je 2008. godine usvojen Nacionalni program za evropske integracije sa ciljem strateškog planiranja pristupanja EU, i dodao da je taj dokument od jula 2008. do decembra 2011. godine ispunjen 80 odsto, a u pogledu usvojenih zakona 92 odsto.

Prema njegovim rečima, u pogledu ekonomskih kriterijuma preduzeti su važni koraci ka uspostavljanju tržišne ekonomije i makroekonomske stabilnosti uprkos globalnoj ekonomskoj krizi.

On je saopštio da je Evropska komisija (EK) u svom mišljenju o Srbiji ukazala na napredak koji je naša zemlja ostvarila, kao i da postoji mogućnost da Srbija, na srednji rok, ispuni obaveze potrebne za članstvo u gotovo svim oblastima.

Predsednik Vlade je poručio da je pred nama još puno posla, ali da je reč o procesu koji menja život građana nabolje.

Predsednik Srbije Boris Tadić ponovio je da se sticanjem statusa kandidata za članstvo u EU menja slika Srbije i da je to, pre svega, dostignuće njenih građana.

Sve vlade od 5. oktobra su doprinele reformama, a ova vlada bila je suočena sa velikim izazovima, posebno imajući u vidu ekonomski ambijent u Evropi i svetu, koji je suštinski izmenjen, naglasio je Tadić.

Statusom kandidata potvrđujemo da smo na dobrom putu, a suštinsko strategijsko dostignuće ostvarićemo kada dobijemo datum za početak pregovora, istakao je on i dodao da se ispunjenje tog cilja očekuje do kraja godine.

Ministar za evropske poslove Kraljevine Danske Nikolaj Vamen uputio je čestitke građanima Srbije na dobijanju statusa kandidata za članstvo u EU, uz napomenu da će status kandidata pomoći Srbiji da privuče nove investicije i ostvari privredni rast.