Srbija dobila status kandidata za članstvo u EU

02. mart 2012. |

Evropski savet doneo je juče odluku da Srbiji dodeli status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji. Odluka je doneta nakon otklanjanja i poslednje prepreke za status kandidata potpisivanjem protokola između Srbije i Rumunije o položaju manjina u obe zemlje.

"Ovo je izuzetan uspeh i rezultat napora koje su uložile obe strane u dijalogu Beograda i Prištine", rekao je Van Rompej na konferenciji za novinare.

"Nadam se da će ovo ohrabriti Srbiju da preduzme dalje napore kako bi ispunila političke i ekonomske kriterijume za članstvo u EU", naglasio je predsednik Evropskog saveta i istakao da se nada da će Beograd "nastaviti da podržava regionalnu saradnju i dobrosusedske odnose na Zapadnom Balkanu".

Na samitu je konstatovano da je od 9. decembra, kada je Srbiji odložena dodela statusa kandidata uz uslov da pokaže nedvosmislen napredak u određenim segmentima odnosa s Prištinom, naša zemlja učinila značajne napore. Decembarski uslovi odnosili su se na dogovor o regionalnom predstavljanju Kosova, što je uspešno okončano sporazumom Beograda i Prištine uz posredovanje EU u Briselu. U ostvarenju druga dva zahteva iz decembra - sporovođenje već postignutog sporazuma o integrisanom upravljanju granicama i sloboda kretanja na severu, s posebnim naglaskom na slobodu kretanja za Euleks, takođe je konstatovan napredak.

Dan uoči samita, predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo pozvao je lidere EU da usvoje preporuku Saveta za opšte poslove.

"Srbija je zaslužila status kandidata zbog toga što je uradila sve ono što smo od nje tražili. Sa naše tačke gledišta, šefovi država i vlada sutra treba da joj odobre taj status", rekao je Barozo.

Srbija, nakon sticanja statusa kandidata za članstvo u EU, počinje da se priprema za naredni korak u procesu evrointegracija - dobijanje datuma početka pregovora o članstvu.

Za otvaranje pregovora o članstvu potrebna je saglasnost svih zemalja članica EU. Srbija će, pored uslova koji su imali i drugi kandidati, morati da ostvari napredak u normalizaciji odnosa sa Prištinom, odnosno da ispuni kriterijume koje je definisala Evropska komisija.

Rok za otpočinjanje pregovora nakon dobijanja statusa ne postoji. U slučaju Hrvatske on je bio oko godinu i po dana, dok Makedonija, koja je status kandidata dobila 2005. godine, još nije otpočela pregovore.

Po okončanju pregovora potpisuje se Ugovor o pristupanju koji predviđa tačan trenutak od kojeg počinje punopravno članstvo.