„Japanska razvojna saradnja sa Srbijom - analiza 10 godina iskustva"

28. februar 2012. |

Konferencija „Japanska razvojna saradnja sa Srbijom - analiza 10 godina iskustva", koju su oeganizovaliKancelarija za evropske integracije, Ambasada Japana i Japanska agencija za međunarodnu saradnju, održana je danas u Beogradu.

Ambasador Japana u Beogradu Tošio Cunozaki, rekao je da je Japan je Srbiji od 2000. godine do sada dao 460 miliona evra pomoći i naglasio da je pomoć japanske vlade usmerena u razne oblasti važne za život građana i dodao da će Japan nastaviti da pruža pomoć Srbiji.

Cunozaki je napomenuo da se ove godine obeležava 130 godina od prve diplomatske prepiske Japana i Srbije i istakao da je "kizuna" - prijateljska veza dva naroda, jača nego ikada.

Prema njegovim rečima, prošle godine je odobren i prvi projekat za finansiranje iz koncesionog kredita Vlade Japana za postizanje međunarodnih standarda u kvalitetu vazduha u Termoelektrani "Nikola Tesla", od oko 28 milijardi jena ili 250 miliona evra.

Cunozaki je istakao da Srbija ima potencijal za razvoj i da uhvati korak sa Japanom u ekonomskom smislu, iako je 1990-ih godina izgubila 10 godina napretka.

"Ono što bi trebalo da uradite, jeste da budete tačniji i precizniji kada je u pitanju sam rad", rekao je japanski ambasador u Beogradu Tošio Cunozaki.

Ognjen Mirić, zamenik direktora Kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije, istakao je da je japanska pomoć usmerena i na projekte koji pomažu približavanju Srbije Evropskoj uniji i ukazao da se "perspektive saradnje dve zemlje proširuju".

O značaju saradnje Srbije i Japana, kako je rekao, govori i to što je u Beogradu regionalno sedište Japanske agencije za razvojnu saradnju (JICA).

Ta agencija, kako je saopšteno, raspolaže godišnjim budžetom od 10 miliona evra i ima 96 kancelarija u svetu.