"Narodna skupština na putu evropskih integracija"

30. januar 2012. |

Javno slušanje na temu "Narodna skupština na putu evropskih integracija",održano je danas u Domu Narodne skupštine.

Direktor Kancelarije za evropske integracije Vlade Republike Srbije Milica Delević izjavila je da je u proteklih nekoliko godina Evropska unija bila najveći investitor, donator i trgovinski partner naše zemlje.

Delević je naglasila da je Unija najveći trgovinski partner Srbije sa 56 odsto učešća, a da su na drugom mestu zemlje CEFTA, odnosno zemlje regiona koje teže članstvu u EU.

Ona je kao najveće trgovinske partnere naše zemlje u EU navela Italiju, Nemačku i Rumuniju, i naglasila da je izvoz u te zemlje veći nego u Kinu, Rusku Federaciju, Tursku i SAD zajedno.

Prema njenim rečima, u proteklih nekoliko godina, od kada su sklopljeni trgovinski sporazumi sa EU, beleži se kontinuirani suficit u razmeni sa zemljama Unije u oblasti poljoprivrede.

Kada je reč o direktnim stranim ulaganjima u Srbiju, kako je ukazala, najveći investitori su Austrija, Norveška, Grčka, Nemačka, Italija, Holandija, Slovenija, Rusija, Luksemburg i Švajcarska.

Delević je naglasila da su zemlje Evropske unije i najveći donatori u Srbiji sa 2,2 milijarde evra, i poručila da je sada najvažnije završiti sve obaveze koje Srbija ima na putu evropskih integracija od decembra prošle godine.

Delević je takođe podsetila na značaj ukidanja viza za građane Republike Srbije u državama potpisnicama Šengenskog sporazuma.

Dokument "Informacija o odnosima Srbije i EU i njihova perspektiva u 2012. godini" možete da preuzmete ovde.

Prezentaciju "Odnosi Srbije i EU i njihova perspektiva u 2012. godini" možete da preuzmete ovde.

Dokument "Podaci o glasanju u NSRS za zakone koje je Vlada predložila u okviru Akcionog plana za dobijanje statusa kandidata u procesu vizne liberalizacije" možete da preuzmete ovde.

Dokument "Napredak u reformama prema poglavnjima pregovora o članstvu u EU" možete da preuzmete ovde.