Novinarima uručene nagrade za najbolji prilog o procesu evropske integracije u Srbiji

23. januar 2012. |

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije Milica Delević, šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Vensan Dežer i predsednik Izvršnog odbora Erste banke Slavko Carić uručili su danas nagrade novinarima koji su nagrađeni na konkursu za najbolji prilog o procesu evropske integracije u Srbiji.

Delević je ocenila da su se ove godine gotovo svi prilozi bavili pitanjem kako će se put i članstvo u EU odraziti na život običnih građana u Srbiji.

"Izveštavanje je važno za građane. Bilo je važno i onda kada je podrška integracijama bila izuzetno velika, a razumevanje toga šta proces podrazumeva malo", istakla je ona.

Prema rečima Delević danas je podrška integracijama manja ali izveštavanje ostaje važno ne samo da bi se građanima objasnilo koliko će im biti bolje kada postanemo član Unije, već i da bolje razumemo koliko nam kretanje ka EU omogućava da više utičemo na ono što nas se tiče.

Dežer je istakao da je kvalitet pristiglih priloga bio izuzetno dobar zbog čega je bilo teško izabrati najbolje.

Upitan koju bi ocenu dao izveštavanju o EU u Srbiji, Dežer je rekao novinarima da je utisak da je iznad proseka, ali i da je situacija takava da se mora još raditi na tome.

On je rekao da će Delegacija EU nastaviti da ulaže napore kako bi se poboljšali obim i kvalitet informacija o EU i da pruža tehničku pomoć medijima i Srbiji.

Govoreći o izveštavanju o EU integracijama Dežer je rekao da nedavno istraživanje javnog mnjenja pokazuje da 60 odsto građana Srbije smatra da nije dovoljno informisano o EU i procesu integracije, 20 odsto misli da je nivo informisanja zadovoljavajući, dok samo dva odsto smatra da su jako dobro informisani.

Carić se zahvalio novinarima koji su građane upoznavali sa tim kako fondovi EU mogu da nam pomognu kada imamo dobru ideju.

U kategoriji "Najbolji televizijski izveštaj" nagradu su podelili novinari RTV Caribrod iz Dimitrovgrada Miroslav Nackov i Radio-televizije Srbije (RTS) Bojan Brkić.

Nagradu za „Najbolji prilog o projektu realizovanom u Srbiji, koji je finansirala EU", dobila je novinar Novinske agencije Beta Gordana Lazarević za priču "Čistilište" koja je deo serijala "Evropa na delu".

Novinar TV Studio B Ines Meštrović, dobila je nagradu u kategoriji "Najbolji prilog u lokalnom mediju", dok je u kategoriji “Najbolji prilog u oblasti malih i srednjih preduzeća" nagrađena Aleksandra Krstić iz Produkcijske grupa "Mreža" za prilog u emisiji Evronet , "Organska proizvodnja uz pomoć EU".

Za “Najbolji radijski izveštaj” nagrađen je novinar požarevačkog radija Radio Bum 93 Uroš Urošević, za “Najbolji prilog objavljen na Internet mediju” nagradu je dobila novinar portala Euraktiv Smiljana Vukojičić Obradović, a nagradu za “Najbolji interaktivni medijski sadržaj” dobio je Vladimir Novaković, sa Internet portala B92 za akciju “Narod se pita”, koju su zajednički osmislili i realizovali B92 i Beogradski centar za ljudska prava.

Nagradu za “Najbolji novinski izveštaj” dobila je Mirjana Pantić iz “Novog magazina”, dok je nagrada za “Najbolji studentski novinarski rad” pripala Danici Čigoji sa studentskog radija Fakulteta za medije i komunikacije.

Nagrada za dobitnike konkursa je studijsko putovanje u Brisel.