Više od polovine građana za EU

13. januar 2012. |

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije Milica Delević izjavila je danas da, ukoliko bi sutra bio održan referendum, 51 odsto građana Srbije glasalo bi za učlanjenje Srbije u Evropsku uniju (EU),, 28 odsto bi glasalo protiv, 18 odsto ne bi glasalo, dok tri odsto ne zna šta bi odgovorilo.

Delević je na konferenciji za novinare rekla da čak 85 odsto građana Srbije smatra da reforme u Srbiji treba sprovoditi i da su one nisu uslov za ulazak u EU, što je najviši procenat od kada se istraživanje sporovodi.

„Važno je napomenuti, da je istraživanje rađeno u nedelji posle 22. decembra, odnosno posle odluke saveta EU da Srbiji ne odobri status kandidata”, dodala je Delević.

Delević je rekla da je od prošlog istraživanja, u junu 2011. godine, zabeležen pad podrške za članstvo u EU na čak 46 odsto, koja se potom vratila na 51 odsto.

“Pratili smo trend podrške evropskih integracija tokom godinu dana i ono što se pokazuje je otpornost te podrške. Posle negativnog odgovora, u vidu odbijanja da se Srbiji dodeli status kandidata, građani racionalno procenjuju interes i ta podrška se vratila iznad 50 odsto”, ukazala je Delević.

“Među građanima koji bi glasali protiv članstva u Uniji, najveći broj njih, 23 odsto, to ne bi učinilo jer smatraju da EU ne donosi ništa dobro Srbiji, dok 15 odsto njih ne bi glasalo zbog ucena i pritisaka na Srbiju”, rekla je Delević.

Delević je napomenula da je ubačen set pitanja koji se tiče statusa kandidata, pa čak 53 odsto ispitanika misli da su političari iz Srbije odgovorni što Srbija nije dobila kandidaturu, a 32 odsto za to krivi EU.

Građani, 47 odsto njih, misle da ništa time nije izgubljeno, ali 34 odsto ispitanih smatra da bi se imidž

države poboljšao da je kandidatura odobrena.

Delević je rekla da je 70 odsto građana odgovorilo da se Kosovo postavlja kao uslov Srbiji za dobijanje statusa kandidata, a 75 odsto njih smatra da bi probleme Beograda i Prištine trebalo rešavati, nezavisno od toga što to traži EU.

Upitana šta bi Srbija trebalo da učini da bi u martu dobila kandidaturu, Delević je rekla da su uslovi jasni -

sprovođenje postignutih sporazuma, dogovor o regionalnom predstavljanju Prištine, saradnja sa Euleksom i Kforom i nastavak reformi.

Prema njenim rečima, 19 odsto ispitanika smatra da sa Prištinom ne treba razgovarati ni o čemu drugom osim o statusu Kosova.

Pada procenat i onih koji su spremni da se u cilju ulaska u EU usavršavaju, doškoluju, izmene dosadašnje navike, navela je Delević.

Ona je istakla da građani u sve većem broju navode da nisu informisani o fondovima EU, a 41 odsto njih smatra da je Rusija najveći investitor u Srbiji, koju slede Japan, EU i Kina.

Pravi podaci su da su EU i zemlje članice najveći donator i investitori u Srbiji, potom SAD, Norveška, Švajcarska i Japan, dodala je Delević.

Građani Srbije, njih 27 odsto, veruje da će EU uspeti da prevaziđe sadašnje probleme, ali će sve teže primati nove članice, 20 odsto građana misli da će prevazići sve problem i nastaviti da se širi, dok 31 odsto građana misli da će se Unija potpuno zatvoriti ili čak raspasti, pre nego što će se dalje širiti i jačati.

Građani Srbije bi voleli da žive u državi koja je po modelu nasličnija Švajcarskoj, 37 odsto, Nemačkoj 16 odsto ili Norveškoj 12 odsto, rekla je Delević.

Pokušali smo da pitanjima izmerimo racionalnu procenu građana šta su njihovi interesi, emotivni doživljaj onoga što se shvata kao odbijanje, budućnosti koju očekuju za svoju decu i očekivanja od političara kojima daju mandat, naglasila je Delević

Najnovije istraživanje javnog mnjenja možete preuzeti ovde.