Usvojen NPI za oktobar - decembar 2011

27. januar 2012. |

Vlada Republike Srbije usvojila je na jučerašnjoj sednici Izveštaj o sprovođenju Nacionalnog programa za integraciju u Evropsku uniju (NPI) za period oktobar – decembar 2011. Prema rezultatima Izveštaja, koji je sačinila Kancelarija za evropske integracije, NPI je u odnosu na planirane obaveze za četvrtotromesečje 2011. godine, u celini,a uzimajući u obzir unapred izvršene obaveze, kao i obaveze zaostale iz ranijih perioda, ispunjen 55% (60/110).

U pogledu utvrđivanja predloga zakona i usvajanja podzakonskih akata planiranih za četvrto tromesečje 2011. godine, Vlada je bila na nivou uspešnosti od 54%, s obzirom da je od planiranih 83, utvrdila, odnosno usvojila, 45propisa.

U celini,NPI je, posmatrajući samo propise koji su planirani za usvajanje od jula 2008. do decembra 2011. godine ispunjen 80% (775/973).

Na današnjoj sednici Vlade usvojen je i treći po redu izmenjeni i dopunjeni Nacionalni program za integraciju Republike Srbije u Evropsku uniju. Ovim dokumentom utvrđen je plan zakonodavnih aktivnosti za 2012. godinu, koje će obezbediti dalje usklađivanje domaćih propisa sa propisima EU. Prilikom planiranja mera u okviru revizije Nacionalnog programa posebno su uzete u obzir preporuke iznete u Mišljenju Evropske komisije o zahtevu Republike Srbije za članstvo u Evropskoj uniji.

Da podsetimo, NPI je precizan plan usklađivanja domaćeg zakonodavstva sa pravnim normama EU u cilju dostizanja kriterijuma neophodnih za pristupanje EU, od političkih i ekonomskih, do najdetaljnijih standarda koji postoje u Uniji u oblastima trgovine, poljoprivrede, zaštite životne sredine, infrastrukture... Cilj NPI je da državne institucije, na jasan i sistemski način, programiraju i prate sprovođenje reformi u procesu pristupanja EU.

NPI za oktobar - decembar možete da preumete ovde.