Pokretanje projekta pripreme javnosti za pridruživanje EU

18. februar 2005. |

Beograd, 18. februar 2005. godine – Sekretar Kancelarije za pridruživanje Evropskoj uniji Radmila Milivojević izjavila je danas da će ova Kancelarija u saradnji sa Fondacijom `Konrad Adenauer` pokrenuti projekat redovnih razgovora predstavnika medija sa predstavnicima Vlade Republike Srbije, Delegacije Evropske komisije u SCG, kao i sa predstavnicima država članica EU u našoj zemlji.

Milivojević je na konferenciji za novinare istakla da se posle uspešnog sastanka u okviru Unapređenog stalnog dijaloga predstavnika Evropske komisije i SCG pozitivna ocena Studije o izvodljivosti o početku pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju naše zemlje EU očekuje krajem marta 2005. godine.

Proces pridruživanja EU je proces koji se ne tiče samo Vlade Srbije, već svih aktera u društvu, naglasila je ona i objasnila da je cilj ovog projekta priprema javnosti za otpočinjanje pregovora o pridruživanju EU. Prema njenim rečima, uloga medija kao partnera u ovom procesu je, sudeći prema iskustvima država koje su 2004. godine pristupile Uniji, od velikog značaja.

Ovaj projekat počinje 18. februara, a u prvoj fazi koja će trajati do jula 2005. godine predviđeno je da sa novinarima razgovaraju ministri resora koji će učestvovati u radu pregovaračkog tima Vlade, predstavnici Delegacije Evropske komisije u SCG i predstavnici država članica EU u našoj zemlji, rekla je Milivojević.

Prema njenim rečima, planirano je da se susreti održavaju svake druge nedelje u formi radnog doručka i da se u neformalnoj atmosferi novinarima pruži mogućnost da sa neposrednim učesnicima u procesu pridruživanja razgovaraju o svim elementima ovog procesa.

Ona je najavila da će prvi sastanak biti održan u petak, 4. marta, u 12 časova, u hotelu `Palas`, a domaćin novinarima biće potpredsednik Vlade Srbije Miroljub Labus koji je nedavno imenovan za šefa pregovaračkog tima Vlade za pregovore sa EU.

Direktor Fondacije `Konrad Adenauer` Bernard Lamers naglasio je da se ova fondacija zalaže za realizaciju projekta `Evropa kao Evropska unija`, a taj projekat će uspeti samo ukoliko članice EU budu dopunjene zemljama koje geografski, kulturno i istorijski pripadaju Evropi, a još nisu članice Unije.

Prema anketama sprovedenim u SCG, većina stanovništva je za priključenje EU, što predstavlja nužan preduslov da bi ovaj program mogao da uspe, naveo Lamers i ukazao na to da mediji imaju veliku ulogu u održavanju pozitivne slike o pridruživanju SCG Uniji.

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=20635