Dodeljene nagrade za najbolji medijski prilog o procesu evropskih integracija

29. decembar 2011. |

Kancelarija za evropske integracije Vlade Republike Srbije, Delegacija Evropske unije u Srbiji i Erste Banka dodelili su nagrade za najbolji medijski prilog o procesu evropskih integracija u Srbiji objavljen u periodu od 1. januara do 1. decembra 2011.

Žiri koji je dodelio nagrade činili su Petar Jeremić iz Udruženja novinara Srbije, Dragan Janjić iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Ivana Đurić iz Kancelarije za evropske integracije Vlade Srbije, Mirjana Šakić i Vojislav Stevanović iz Erste banke i Aleksandar Đorđević, predstavnik Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Nagrada za dobitnike konkursa je studijsko putovanje u Brisel.

Za 2011. godinu, nagrade su dodeljene u devet kategorija a na konkurs je pristiglo ukupno 40 radova.
Žiri je sa žaljenjem konstatovao da na konkurs nije pristigao nijedan rad za čije objavljivanje su korišćene društvene mreže. S obzirom da je u ostalim kategorijama bilo dosta prijavljenih radova koji su ispunjavali kriterijume da budu nagrađeni, odlučeno je da se dodele dve nagrade u konkurenciji najboljeg televizijskog priloga.
Nagradu u kategoriji „najbolji televizijski izveštaj“ podelili su novinari Miroslav Nackov iz RTV Caribrod i Bojan Brkić sa RTS.

Nackov je nagrađen za prilog objavljen u redovnim vestima ove stanice koji govori o mogućnosti pomirenja i razumevanja između dva čoveka koji su tokom rata u Hrvatskoj bili na različitim stranama, a 20 godina kasnije se slučajno sreću u Dimitrovgradu.

Brkićeva emisija iz serijala "Šta ja imam od toga?” upoređuje način rada državne uprave u Srbiji sa onom u Estoniji i pokazuje kako informatički razvoj i digitalizacija, uz podršku fondova EU, može da smanji birokratiju i olakša svakodnevni život građana.

Gordana Lazarević iz novinske agencije Beta, nagrađena je za najbolji prilog o projektu realizovanom u Srbiji, koji je finansirala EU. "Čistilište“ je priča, emitovana na RTV B92, o regionalnoj deponiji Duboko kod Užica. Iz serijala je „Evropa na delu“ i govori o našem shvatanju rešavanja problema otpada i predrasudama i nerazumevanju kada se suočimo sa evropskim standardima u oblasti zaštite životne sredine.

U kategoriji najbolji prilog u oblasti malih i srednjih preduzeća nagrađena je Aleksandra Krstić iz Produkcijske grupa "Mreža" za prilog u emisiji “Evronet" pod nazivom “Organska proizvodnja uz pomoć EU”, kojim je pokazala kako su se mali proizvođači organske hrane, uz pomoć organizacija civilnog društva a po ugledu na iskustva iz EU, uspešno organizovali u ovom poslu.

Za najbolji novinski izveštaj izabran je članak Mirjane Pantić iz "Novog magazina", iza čijeg duhovitog naslova “Napaljeni jarac pod embargom" se krije priča o tome koji prirodni lekovi više ne mogu da se kupe u EU usled stupanja na snagu nove direktive, prema kojoj se bilje može prodavati kao medikamet samo ako je sertifikovano po utvrđenoj proceduri. Proizvođači lekovitog bilja, uključujući i one iz Srbije, imali su sedam godina da se prilagode novim uslovima tržišta, koji u osnovi imaju za cilj bezbednost potrošača.

Ines Meštrović, sa beogradske televizije Studio B, dobila je nagradu u kategoriji “najbolji prilog u lokalnom mediju” za emisiju emitovanu u okviru projekta “4B”. Upoređući Beograd sa još tri grada čije ime počinje na "B" – Beč, Budimpešta i Bratislava – autorka pokazuje primere kako veliki gradovi unapređuju svoj saobraćaj, komunalnu infrastrukturu, ali i kako sami njihovi stanovnici brinu o sredini u kojoj žive, poredeći njihov svakodnevni život sa životom u srpskoj prestonici.

Uroš Urošević iz požarevačkog radija Radio Bum 93, nagrađen je za najbolji radijski izveštaj za priču o poboljšanju uslova života oko 120 Roma raseljenih sa Kosova, u naselju na periferiji Požarevca. Na primeru jedne od romskih porodica, koja je takođe dobila novu kuću iz sredstava koja su uložili požarevačka opština, Komesarijat za izbeglice, nemačka nevladina organizacija ASB i Evropska unija, ukazano je kako je rešavanje stambenog pitanja jedan od preduslova za potpuno uključivanje ove populacije u društvo. Posebno je ukazano na značaj obrazovanja romske dece i unapređenje svakodnevne kulture življenja.

Za najbolji prilog objavljen na Internet mediju proglašen je članak "Status kandidata ne donosi više novca od EU" Smiljane Vukojičić Obradović objavljen na Internet portalu "EurAktiv Srbija" novinske agencije Beta. Autorka na analitičan i objektivan način objašnjava prednosti sticanja statusa kandidata iako to ne donosi veća sredstva od EU, ali otvara mogućnost za drugačije, efektivnije korišćenje postojećih fondova.

Vladimir Novaković sa Internet portala B92, nagrađen je za najbolji interaktivni medijski sadržaj, za akciju “Narod se pita” koja je građanima Srbije pružila jedinstvenu priliku da komuniciraju sa Evropskom unijom, tako što su odgovarali na 23 odabrana pitanja iz Upitnika koji je Evropska komisija postavila našoj zemlji. U organizaciji RTV B92 i Beogradskog centra za ljudska prava, tokom prve tri nedelje 2011. pristiglo je oko 2500 odgovora, koji su, paralelno sa odgovorima Vlade Srbije, prosleđeni komesaru Štefanu Fileu, kako bi i Brisel imao uvid šta o tim istim temam misle građani. Cilj akcije je bio da se uvede evropski princip po kojem građanska inicijativa može da dovede do punog rezultata. Za to su iskorišćene prednosti Interneta i veb portal, i za kratko vreme ova akcija je doprla do velikog broja ljudi. Akciju je podržala i Kancelarija za evropske integracije Vlade Srbije.

Najbolji studentski novinarski rad je prilog Danice Čigoja, sa FMK radija (studentski radio Fakulteta za medije i komunikacije) “Obrazovanjem do putovanja”, emitovan u emisiji “Kroz Evropu”. Prilog se bavi mogućnostima koji mladi, zahvaljujući obrazovanju, a kroz projekat Putujmo u Nemačku, imaju kada su u pitanju putovanja i razmena iskustava sa studentima iz evropskih zemalja.

Datum uručivanja nagrada biće naknadno saopšten.