Održan seminar „EU i Savet Evrope: pristup kulturnom nasleđu“

21. decembar 2011. |

Seminar na temu „EU i Savet Evrope: pristup kulturnom nasleđu“, u organizaciji Kancelarija za evropske integracije, a u saradnji sa Fridrih Ebert fondacijom i Kancelarijom Tačka kulturnog kontakta Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva, održan je danas u prostorijama Kancelarije za evropske integracije.

Arhitekta Aleksandra Fulgosi i istoričar umetnosti Saša Mihajlov iz Asocijacije za rehabilitaciju kulturnog nasleđa, upoznale su polaznike seminara sa osnovama zaštite materijalnog i nematerijalnog kulturnog nasleđa, obimom i značajem međunarodnih i nacionalnih pravnih okvira koji regulišu ovu oblast, kao i sa regionalnim programima za zaštitu prirodnog i kulturnog nasleđa u Jugoistočnoj Evropi.

«Cilj zaštite je da očuva kvalitet i vrednosti kulturnog dobra, da štiti njegovu materijalnu građu i osigura integritet za buduće generacije», napomenula je Aleksandar Fulgosi i objasnila da je ne postoji univerzalni recept za restauraciju nekog kulturnog dobra, već da ona zavisi od njegove vrednosti.

Fulgosi je rekla da prilikom određivanja nekog lokaliteta ili objekta, kao kulturnog dobra, teba poći od jasne i precizne definicije, koja podrazumeva dokumentovanje činjenica, njegovu procenu, dijagnozu stanja, kao i redovno praćenje, održavanje i kontrolu.

Saša Mihajlov je naglasila važnost preciznog i detaljnog dokumentovanja kulturnog nasleđa i istakla da su osnovni ciljevi ovog obimnog posla, između ostalog i zaštita i konzervacija, dobijanje javne podrške za rad, kao i jačanje kulturnog identiteta.

„Jedno od strateških opredeljenja u zaštiti kulturnog nasleđa jeste da nova istraživanja i dokumentacija o kulturnim dobrima budu dostupni javnosti, pre svega kroz publikovanje pojedinačnih studija i monografskih prikaza, organizovanjem izložbi, konferencija i predavanja, digitalnim izdanjima, kao i internet prezentacijama“, rekla je Mihajlov.

Pored toga, predavači seminara naglasile su i to da se na baštinu može gledati kao na izvor preporoda Evrope, a da regionalni projekata za zaštitu prirodne i kulturne baštine, između ostalog doprinose izgradnji lokalnog identiteta, promovisanju tolerancije, jačanju dijaloga između naroda i primeni demokratskih principa koje promoviše Savet Evrope.