Srbiji odobreno dodatnih 110 miliona evra nemačke razvojne pomoći za projekte u oblasti obnovljivih izvora energije

16. decembar 2011. |

Ambasador Nemačke u Beogradu Volfram Mas izjavio je danas da je Nemačka ove godine najveći bilateralni donator Srbije, jer od početka 2011. pomoć iznosi 232 miliona evra, što je rekordna suma.

"Nemačka ne pravi buku kako bi pokazala podršku Srbiji, pomaže konkretno, brzo i obimno", rekao je Mas posle razmene note sa direktorkom Kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije Milicom Delević, kojom će Srbiji biti odobreno dodatnih 110 miliona evra nemačke razvojne pomoći za projekte u oblasti obnovljivih izvora energije.

Mas je izjavio da je od 5. oktobra 2000. godine Nemačka bilateralno pomogla Srbiji sa oko 1,2 milijarde evra. U avgustu je nemački kancelar Angela Merkel poručila da Berlin želi Srbiju u Evropskoj uniji , ali da Beograd mora ispuniti uslove definisane pre više od 15 godina, kao i svaka druga zemlja koja želi da pristupi EU, rekao je Mas.

On je izjavio da Berlin "bilateralnom pomoći šalje jasan signal da Nemačka ostaje pouzdan partner Srbiji na putu približavanja EU".

Milica Delević je rekla da današnja pomoć učvršćuje Nemačku kao najznačajnijeg partnera Srbije u razvojnoj saradnji i pojedinačno najvećeg bilateralnog donatora.

"Osim što je najveći partner u razvojnoj saradnji, Nemačka je jedan od naših najvećih privrednih partnera i novac koji dolazi za razvojnu saradnju stvara preduslove da privredna saradnja bude još bolja", rekla je Milica Delević.

Ministar za zaštitu životne sredine Srbije Oliver Dulić je ocenio da je biomasa najveći potencijal Srbije u proizvodnji obnovljivih izvora energije, ali da je nedovoljno iskorišćena.

Dulić je izjavio da milioni tona biomase trunu na njivama i u šumama, umesto da se koriste za proizvodnju eneregije, grejanje i izvoz.

"Da taj potencijal imaju neke druge zemlje, bile bi izvozni giganti", rekao je Dulić i ocenio da proizvodnja pelata koji se dobija iz biomase može otvoriti ogroman broj radnih mesta.