Delegacija Slovačke u poseti Kancelariji za pridruživanje EU

16. februar 2005. |

Beograd, 16. februar 2005 - Sekretar Kancelarije za pridruživanjeEU Radmila Milivojević razgovarala je sa delegacijom Odbora za evropske poslove Nacionalnog saveta Slovačke, koju je predvodio Pavol Kubovic, ujedno i član Evropskog parlamenta. Radmila Milivojević upoznala je goste iz Slovačke sa aktivnostima Kancelarije, ističući prioritete u radu, model unutrašnje organizacije i podele poslova, a istakla je i značaj koji Vlada Republike Srbije i Kancelarija pridaju saradnji sa Narodnom skupštinom Republike Srbije, na poslovima evropskih integracija.

Pavol Kubovic, ukazujući na primer Slovačke, naročito je naglasio neophodnost čvršće političke potpore parlamenta procesu evropskih integracija. Nepodeljena podrška koju su ovi poslovi uživali u Republici Slovačkoj dovela je do ubrzavanja procesa evroskih integracija, a slovački parlament je ostao upamćen kao parlament koji je u periodu od 1998. do 2002. godine usvojio najveći broj zakona u postupku usklađivanja sa propisima EU.

Sagovornici Kancelarije za pridruživanje EU, izrazili su nepodeljeno uverenje da će Studija izodljivosti imati pozitivan predznak za otpočinjanje pregovora o potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Uverenje je gostiju iz Slovačke da i u Evropskom parlamentu postoji politička volja da se Srbiji što pre pošalje pozitivan signal.

Slovačka parlamentarna delegacija iznela je procenu da Srbija ima kapaciteta za ubrazano pristupanje EU, ali i da je EU u ovom trenutku usredsređena na ekonomsko i političko amortizovanje velikog proširenja EU, kao i dešavanja koje proističu iz političkih promena u Ukrajini i planom da Turska otpočne pregovore o pristupanju EU. Upravo zato je i neophodno da Srbija ima realnu procenu u kom roku je sposobna da okonča ovaj proces, da ga realizuje bez, uz intenzivnu diplomatsku aktivnost kod članica EU .