Održana završna konferencija projekta „Govorite evropski – program profesionalnog razvoja za pristupanje EU

16. decembar 2011. |

Završna konferencija projekta „Govorite evropski – program profesionalnog razvoja za pristupanje EU“ održana je danas u organizaciji Kancelarije za evropske integracije Vlade Republike Srbije, Britanskog saveta i Delegacija Evropske unije u Srbiji.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije Milica Delević, podsetila je da je projekat „Govorite evropski“ vredan 2,5 miliona evra, počeo 2010. godine i da je kroz njega prošlo 200 državnih službenika u javnim i lokalnim službama, novinara i ljudi iz nevladinog sektora.

Delević je rekla da je 170 njih prošlo obuku u trajanju od dve do četiri nedelje u Evropskom institutu za javnu administraciju u Mastrihtu i Evropskom koledžu u Brižu, dok je 32 stažiralo tri meseca u institucijama EU ili državama članicama.

„Sve zemlje u procesu evropskih integracija su prošle kroz reformu državne uprave, kako bi se modernizovale i bile sposobne da prevedu evropsko u domaća zakonodavstva“, rekla je Delević.

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Vensan Dežer, izjavio je da u procesu evropskih integracija ima uspona i padova, ali da je važno ostati predan, nastaviti sa poslom i ispuniti očekivanja. On je podsetio da Srbija ima zakazan „randevu“ sa Savetom ministara 28. februara, kada se očekuje da joj bude potvrđen status kandidata za članstvo u Uniji.

Dežer je podsetio da je Savet EU potvrdio pozitivnu procenu Evropske komisije o uspešnosti reformi koje je Srbija izvela, ali je ocenjeno da joj je potrebno još vremena za neke poslove.

Pristupanje EU je dugotrajan proces, ali kvalitativan, rekao je Dežer i poručio polaznicima projekta „Govorite evropski“ da se od njih očekuje da "govore evropski, ali i da budu ambasadori Unije"i prenose znanja koja su stekli.

On je izrazio nadu da će i proces ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i priodruživanju za Srbiju u državama članicama biti završen u prvoj polovini 2012. godine, pošto je već 24 država EU to učinilo.

Direktor Britanskog saveta Toni O Brajan je rekao da je savet sa zadovoljstvom, prihvatio da bude partner u ovom projektu jer se njime grade poverenje i razumevanje, kojem dovode do angažovanja ljudi, što je u samom srcu integracija.

Projekat „Govorite evropski“ inicirao je Kabinet potpredsednika Vlade Srbije za evropske integracije, a finansirala ga je Evropska unija. Glavni partner u sprovođenju projekta je Kancelarija za evropske integracije Vlade Republike Srbije, a program je realizovao Britanski savet.

Programi obuke i višemesečne prakse u EU su organizovani u saradnji sa Evropskim institutom za državnu upravu (Mastriht) i Koledžom Evrope (Briž). Po povratku u Srbiju, svi učesnici imaju važnu ulogu u prenošenju stečenih znanja i iskustava u institucijama iz kojih dolaze, kao i u široj javnosti, što je važan doprinos boljem razumevanju funkcionisanja Evropske unije, informisanju o prednostima članstva u EU i širenju evropskih vrednosti.